Heembouw Wonen transformeert voormalige Brinkmann Passage in Haarlem

In opdracht van Ludwig Vastgoed en Kensington 1 gaat Heembouw Wonen de voormalige Brinkmann Passage aan de Grote Markt in Haarlem transformeren van commercieel vastgoed naar een woongebouw.

Heembouw maakt van de Passage 100 nieuwe high-end appartementen, bestaande uit 72 huur- en 28 koopwoningen. Het complexe transformatieproject ‘de Brinck’ is eind november van start gegaan na het plaatsen van een torenkraan op het dak van de Brinkmann Passage. Heiko Hulsker Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp en BBN adviseurs voor het bouw- en kostenmanagment. 

Complexe opgave

Naast de Brinkmann Passage zijn meerdere aangrenzende panden met monumentale gevels ook onderdeel van het project. Binnen deze aaneengeschakelde panden worden vanaf de tweede bouwlaag 95 woningen gerealiseerd. Bovenop de bestaande bebouwing komt een dakopbouw van een lichte constructie met vijf luxe penthouses.

Op de begane grond en eerste verdieping bevinden zich winkels en horeca. Gedurende de sloop en bouw van De Brinck blijven de winkels en horeca in gebruik.

Onlangs zijn de amoveerwerkzaamheden gestart: de panden worden niet gesloopt maar gestript tot het betonnen casco, deze wordt hergebruikt. Om geluidsoverlast tijdens het strippen van het pand zo veel mogelijk te beperken, wordt er een zogenaamde slooprobot ingezet. In plaats van zagen sloopt de robot door middel van knijpen en vergruizen. 

Planning

Het strippen van de Brinkmann Passage duurt tot medio zomer 2023. Daarna wordt er gestart met de opbouw van de woningen. De verwachting is de woningen eind 2024 / begin 2025 op te leveren.

Scroll naar boven