Grote gemeenten: ingewikkelde Omgevingswet ‘onwerkbaar’

Een nieuwe Omgevingswet, die veel bestaande regels moet samenvoegen in één kader, blijkt volgens grote gemeenten in de praktijk niet te werken.

Dat schrijft NRC op basis van bronnen binnen de zes grootste gemeenten. Bouwprojecten zouden daardoor in gevaar kunnen komen.

Een uitvoeringstest liet zien dat de wet „dermate onder de maat [is] dat aan de meest minimale vereisten niet wordt voldaan”, schrijft de gemeente Amsterdam bijvoorbeeld in een interne nota. Realisatie van woningbouwopgaven en andere gebiedsontwikkelingen komt daardoor in gevaar. Ook veel andere grote gemeenten vrezen voor de uitvoering van bouwplannen.

De Omgevingswet moet 1 januari ingaan en op een breed terrein is het regelen van vergunningen en procedures gedigitaliseerd. Lokale regels en bestemmingsplannen worden  gekoppeld aan een gigantische landelijke digitale databank. Waar gemeenten dit alvast konden uitproberen merkten ze dat de ict-systemen niet altijd goed op elkaar zijn afgestemd.

In gediende bestemmingsplannen blijken ook nog maar heel moeilijk te kunnen worden gewijzigd. Amsterdam merkte bij het testen van eenvoudige praktische opgaven dat zelfs het regelen van een vergunning van een te kappen boom of plaatsing van zonnepanelen misliep.

Scroll naar boven