Grootste techniekschool in de maak in Gorinchem

Het Gilde Vakcollege, de grootste vmbo-techniekschool van Nederland, krijgt een nieuw onderkomen van ruim 10.000 m2 op een nieuwe locatie in Gorinchem. Het past in de ambitie van de Zuid-Hollandse gemeente om te komen tot een regionale beroepencampus in Gorinchem-Noord. 

De voorbereidingen voor de nieuwbouw van het Gilde Vakcollege Techniek aan de Haarweg in Gorinchem gaan binnenkort van start. Het schoolbestuur van stichting CVO-AV is overgegaan tot gunning van het nieuwbouwproject.

Het project is gegund aan een drietal aannemers: bouwbedrijf Burgland Bouw voor de bouwkundige werkzaamheden, Bink Elektro voor de elektrotechniek en Klimaatservice Holland voor werktuigkundige zaken. Bouwmanagement en adviesbedrijf Hevo was al eerder aan boord voor het locatieonderzoek, het opstellen van het Programma van Eisen en het projectmanagement van de ontwerpfase en de realisatiefase.

De nieuwbouw van ruim 10.000 m², naar ontwerp van De Zwarte Hond, wordt een combinatie van een echte onderwijsomgeving op de eerste verdieping met theorielokalen en leerpleinen en een praktijkomgeving op de begane grond die qua uitvoering volledig is afgestemd op het techniekonderwijs. Het gebouw wordt energieneutraal doordat de drie sheddaken volledig worden voorzien van PV-panelen (ruim 1.200 stuks) en door de energievraag zo laag mogelijk te houden. 

Als één van de weinige scholen in Nederland biedt het Gilde Vakcollege Techniek, goed voor 700 leerlingen ,alle technische richtingen: van elektrotechniek tot automotive, bouw en maritiem. Ook heeft het Gilde een zeer succesvolle NIL- lasopleiding, waarbij personeel van de bedrijven uit de regio wordt opgeleid.  

De nieuwbouw van het schoolgebouw voor het Gilde is een belangrijke stap in de realisatie van de Regionale Beroepen en Innovatiecampus (RBIC) in Gorinchem-Noord. Het gebouw komt tegenover het Lyceum Oudehoven, een andere school van Stichting CVO-AV. De gemeente Gorinchem heeft de ambitie om het gebied in de komende jaren te transformeren tot een autoluwe onderwijscampus en draagt financieel bij aan de totstandkoming van het nieuwe schoolgebouw.

De verwachting is dat het nieuwe schoolgebouw vanaf 1 januari 2025 in gebruik wordt genomen.

Scroll naar boven