Grootste houten gebouw ter wereld in Eindhoven: The Dutch Mountains

The Dutch Mountains in Eindhoven wordt met een omvang van ruim 65.000 m² en een hoogte van 133 meter het grootste houten-hybride gebouw van de wereld.

The Dutch Mountains bestaat uit twee torens, van 133 en 96 meter hoog, die vloeiend met elkaar zijn verbonden door een gemeenschappelijk atrium dat als ‘huiskamer’ van de stad fungeert. Hierin komen horeca, wellness, een conferentiecentrum en een binnentuin die voor iedereen toegankelijk is. In de torens worden 224 woningen, 54 shortstayappartementen, ruim 14.000 m² aan kantoren en een hotel met 221 kamers gerealiseerd.

CLT

Bijzonder is de keuze om The Dutch Mountains voor een groot deel in hout te realiseren. Daarbij wordt massief hout (Cross Laminated Timber/CLT) uit duurzaam beheerde bossen gebruikt. Hiermee wordt 70% minder CO2 uitgestoten ten opzichte van traditionele bouw. Door het gebruik van circa 9500 m³ hout wordt ook permanent maar liefst 8000 ton CO2 opgeslagen. The Dutch Mountains is daarmee een voorbeeldproject voor hoogbouw in ‘biobased materials’. Met de aanleg van een parkachtige omgeving aan de Dommel wordt het gebouw straks omringd door groen. Architect en mede-initiatiefnemer Marco Vermeulen over het project: “Met The Dutch Mountains tillen we bouwen met hout naar een hoger niveau”.

KnoopXL

Donderdag 7 maart werd bijna vijf jaar na de aankondiging van het project de verkoopovereenkomst voor dit iconische project symbolisch ondertekend door wethouder Stijn Steenbakkers en initiatiefnemers Urban Xchange, Studio Marco Vermeulen, BLOC en Lingotto. The Dutch Mountains is onderdeel van KnoopXL, de grootschalige gebiedsontwikkeling rondom station Eindhoven Centraal.

Scroll naar boven