Green en ION transformeren school in Amsterdam-West

Vastgoedinvesteerder en -ontwikkelaar Green Real Estate en de Belgische projectontwikkelaar ION hebben de aanbesteding gewonnen om het voormalige Calvijn College in Amsterdam Nieuw-West duurzaam te transformeren en uit te breiden.

Het voormalige Calvijn College wordt getransformeerd naar 189  woningen (14.300 m²), een gezondheidscentrum (1000 m²), werkatelier (500 m²), buurtkamer (120 m²) en een culturele broedplaats (3500 m²). Het project met een omvang van circa 20.000 m2 is duurzamer dan vereist dankzij tal van maatschappelijke functies en innovatieve technieken. De monumentale school wordt getransformeerd en door een bos verbonden met multifunctionele nieuwbouw.

Een kwart van de woningen is bestemd voor middeldure huur. De planning gaat uit van startbouw in de eerste helft van 2025 en oplevering in 2027. Het project aan de Cornelis Lelylaan is één van de laatste puzzelstukjes van het Podiumgebied Lelylaan, in een levendige Amsterdamse wijk met veel sociale uitdagingen. Ontmoeting en verbinding staan daarom centraal in het ontwerp. De ontwikkeling met de naam Het Cornelium vormt het nieuwe culturele hart van het gebied.

Op jaarbasis levert het nieuwe appartementengebouw meer energie dan het verbruikt. Dat wordt mogelijk gemaakt door een combinatie van beperkte energievraag, hoogrenderende zonnepanelen en de aansluiting op het stadswarmtenet. Zo wordt ook het gerestaureerde blok, waar minder mogelijkheden waren, van groene energie voorzien. 

Ook circulariteit en een minimale milieu-impact zijn belangrijke punten voor deze ontwikkeling. Om te zorgen voor een zo laag mogelijke MPG (Milieu Prestatie Gebouw) wordt er vaak voor hout als bouwmateriaal gekozen. Bij het Cornelium is echter gekozen voor circulair beton van New Horizon. Hierdoor is de MPG nog lager dan bij houtbouw. New Horizon heeft als enige een gepatenteerde techniek waarmee zij gebruikt beton hoogwaardig kunnen verwerken tot nieuw stortbeton.

Het ontwerp is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met OZ Architects, landschapsarchitect Flux, duurzaamheidsadviseur Arup, Jaap Schoufour van Stipo en bijzonder hoogleraar monumentenzorg en stedenbouw aan de Universiteit van Amsterdam Vincent van Rossum.

 

Een feestelijk moment in het Van Eesteren Museum op donderdag 7 juli:

Vlnr: Jorn Konijn, Van Eesteren Museum, Richard Braun, Green, Richard Dallinga, Green, Ayan Pherai, voorzitter selectiecommissie, Nabila Bouabbouz, ambtelijk opdrachtgever gemeente Amsterdam, Axel Beyaert, ION, Wout van den Corput, Green, Davy Demuynck, ION

Scroll naar boven