Gewijzigde kaart maakte mega-datacenters mogelijk

Enkele bestuurders en ambtenaren van de gemeente Hollands Kroon hebben op een onverklaarbare manier een document vervangen waarin datacenters zijn gepland

Onderzoekers van bureau Berenschot hebben ontdekt dat de omstreden megadatacenters in de gemeente Hollands Kroon (NH) mogelijk gemaakt werden doordat een kaart met het gebied voor datacenters stilletjes is gewijzigd, zodat er meer van deze ’blokkendozen’ gebouwd konden worden. De onderzoekers weten niet ‘hoe en waarom’ dit kaartje in de omgevingsvisie terecht is gekomen. Het kaartje wees in de uiteindelijke omgevingsvisie een groter gebied aan voor datacenters dan aanvankelijk was besproken, meldt het Noordhollands Dagblad.

De komst van deze grote datacenters zorgde voor veel onrust bij omwonenden en de provincie Noord-Holland. Bureau Berenschot stelt volgens de krant vast dat de gevolgen van de megahallen schromelijk zijn onderschat en dat de hallen hebben gezorgd voor ’weerstand en escalatie’ tussen burgers en politiek en tussen provincie en gemeente.

Scroll naar boven