Fonds ASR committeert zich voor half miljard aan Delft

Het ASR Dutch Science Park Fund investeert een half miljard in de ontwikkeling van de bio-hightech campus in Delft. Het is na de High Tech Campus in Eindhoven de grootste investering in een Nederlandse hightech campus.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 21 april 2023

Dimitri de Vreeze, de co-ceo van DSM, en topman Jos Baeten van ASR maakten donderdagochtend bekend dat de eerste stap in het investeringsprogramma van het fonds de bouw is van een nieuw hoofdkantoor voor 500 medewerkers van de voedingsdivisie van DSM-Firmenich. Die start eind dit jaar, zegt Baeten. Vervolgens koopt het fonds de twee bestaande gebouwen van de campus om die weer te verhuren aan gebruikers, waaronder DSM zelf, en een reeks startende bedrijven. Als derde stap volgt dan nieuwbouw op het terrein: een bedrijfsverzamelgebouw voor meerdere huurders.

Jaarrendement van 7%

In het ASR Dutch Science Park Fund neemt behalve ASR ook de particuliere verzekeraar Goudse Verzekeringen deel. Deze verzekeraar heeft € 60 mln van de vastgoedportefeuille van € 200 mln gereserveerd voor het fonds. Er is ook nog een derde financiële instelling betrokken bij het fonds, maar die heeft zich nog niet bekend gemaakt. In het fonds zit nu ongeveer € 100 mln. Het grootste deel is geïnvesteerd door ASR, aldus Baeten. De biotech campus is de derde investering van het fonds. Eerder is geïnvesteerd in een gebouw van de TU Delft en in een gebouw van de technische universiteit Twente.

De verzekeraar verwacht een jaarrendement van rond de 7% te behalen op de financiering van deze science parken. Baeten: ‘Dat is ook het rendement waarnaar we met onze kantorenportefeuille streven.’

Geen buitenlandse investeerder

De Vreeze zegt niet te hebben overwogen met een buitenlandse investeerder in zee te gaan. In Eindhoven is de High Tech Campus verkocht aan een fonds van de Singaporese overheid. Die transactie heeft tot onrust geleid, omdat hightech campussen gevoelig zijn voor het lekken van vitale informatie. Het was reden voor de Britten om slechts minderheidsbelangen te verkopen aan buitenlandse investeerders. De Nederlandse overheid gaf wel toestemming aan het fonds GIC, omdat vastgoed niet synoniem zou zijn met vitale bedrijfsinformatie. Na Kamervragen gaf de minister echter aan dat een nieuwe verkoop scherper zou worden bekeken.

Daar heeft De Vreeze met zijn keuze voor ASR geen last van. Aan de andere kant kan De Vreeze ook geen soortgelijke constructie in bijvoorbeeld Zwitserland opzetten met ASR, omdat het fonds zich beperkt tot Nederland.

DSM heeft behalve in Delft een grote hightech vestiging van fusiepartner Firmenich bij het Zwiterse Bazel. De Vreeze verwacht dat de mededingingsautoriteiten de voorgenomen fusie van DSM en Firmenich in het tweede kwartaal goedkeuren.

Imago

Voor DSM is de gezamenlijke activiteit met ASR van groot belang voor het imago als Nederlands tech-bedrijf. DSM heeft publicitaire schade opgelopen na het bericht dat het formele hoofdkantoor van DSM na de fusie zal verhuizen naar Zwitserland. Dit bericht kwam vlak na een lange lobby om het hoofdkantoor van DSM te verhuizen van Geleen naar Amsterdam of Maastricht. Uiteindelijk werd gekozen voor een plan van Edge en 3W voor een historisch gebouw in Maastricht. De Vreeze benadrukt dat ook het deelhoofdkantoor in Maastricht zal worden aangehouden. Ook het desinvesteringsplan in Geleen heeft geen effect gehad op de werkgelegenheid, zo benadrukt hij. Het nieuwe plan met ASR illustreert de wil om DSM in Nederland te laten groeien. Nu werken er 1300 mensen van DSM in Nederland, waarvan 800 in Delft. De Vreeze zegt dat DSM naar 1800 werknemers wil groeien. In die groei neemt Delft het leeuwendeel voor zijn rekening.

Elementen voor succes

ASR heeft in Nederland 16 plekken voor dergelijke science parken geïdentificeerd. Dat zijn niet alleen plekken met universiteiten, maar ook gebieden rond academische ziekenhuizen komen in aanmerking.

Op de Delftse biotech campus zijn cruciale elementen voor succes aanwezig: niet alleen kantoren, maar ook een industriële productielocatie, niet alleen start-ups, maar ook de aanwezigheid van scale-up bedrijven en niet alleen private bedrijven, maar in het Delftse geval ook de gemeente en de universiteit.

In de komende editie meer achtergronden over de vastgoedinvesteringen van ASR.

 

Scroll naar boven