Egoli-toren in Amsterdam-Zuidoost opgeleverd

In de gloednieuwe Egoli-toren in Amsterdam-Zuidoost zijn tachtig sociale huurwoningen opgeleverd.

De Egoli-toren is een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) met een gevarieerd, 100% sociale huurprogramma. Het ontwerp is van LEVS architecten, bouwer is KBK-Bouwgroep uit Volendam.

De meeste huurders verhuizen uit Gravestein en Geldershoofd, twee grote flats die een eindje verderop in Zuidoost staan. De klassieke honingraatflats werden begin jaren zeventig gebouwd en wachten op een grootscheepse renovatie. De opknapbeurt gaat enkele jaren in beslag nemen. De zittende huurders verhuizen zo veel mogelijk naar locaties in de buurt of kiezen ervoor hun status van ‘stadsvernieuwsurgentie’ te gebruiken om naar een andere plek te verhuizen.

Lage energielasten

De tachtig appartementen zijn twee-, drie- en vierkamerwoningen, in grootte variërend van 40 tot 85 m2. De woningen behoren tot de meest duurzaam gebouwde van Amsterdam. Ze voldoen aan de landelijke BENG-eisen (Bijna Energie Neutrale Gebouw). De zeer lage energielasten dragen bij aan de betaalbaarheid van de sociale huurwoningen. Het dak heeft zonnepanelen en is ‘rainproof’, hittebestendig en groen: een oase voor vogels en insecten.

Bij de bouw was veel aandacht voor hergebruik van materialen. Zo is voor de gevel gebruik gemaakt van restpartijen bakstenen. De ‘plint’ (de begane grond van het gebouw) krijgt een sociale invulling, om zo een positieve bijdrage te leveren aan de leefbaarheid van de buurt. Gesprekken met enkele maatschappelijk georiënteerde huurders lopen nog.

De eerste paal van het gebouw werd anderhalf jaar geleden, op 10 mei 2022 geslagen. Dat gebeurde samen met mensen van de bewonerscommissies Gravestein en Geldershoofd. Het hoge bouwtempo kon onder meer worden gerealiseerd door gebruik te maken van prefab: kant-en-klare modules die gemaakt worden in de fabriek.

Naam Egoli

Het gebouw is ‘Egoli-toren’ gedoopt, naar de straat en het plein waar het bouwwerk staat. De naam komt uit het Zoeloe. Het betekent ‘stad van goud’ en is de bijnaam van Johannesburg, de grootste stad van Zuid-Afrika. Ook andere straten en plekken in de E-buurt hebben de naam van plaatsen in Zuidelijk Afrika.

Scroll naar boven