Duurste huurwoningen van Europa vind je in Nederland

Nederland behoort tot de duurste landen in Europa als het gaat om het huren van een woning met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag in de top 5 van meest prijzige steden.

Dit blijkt uit de International Rent Index by City over het eerste kwartaal van 2024 van HousingAnywhere, een Europees platform voor verhuur van woonruimte voor de middellange termijn.

Amsterdam en Den Haag staan in de top 5 van duurste steden in Europa met de hoogste prijzen voor appartementen, kamers en studio’s. Rotterdam staat op de vierde plaats met de hoogste huurprijzen voor appartementen.
Amsterdam blijft de duurste stad om te wonen. Huurders betalen gemiddeld € 2275 per maand voor een appartement, € 1740 voor een studio en € 963 voor een kamer. Let wel, deze prijzen zijn van toepassing op woningen die meestal gemeubileerd zijn en in sommige gevallen zijn nutsvoorzieningen inbegrepen.

Afwijkingen

Door het gebrek aan woningaanbod in Nederland en de schaarste van studio’s in vergelijking met andere woningtypes, kunnen de mediane huurprijzen van studio’s in Amsterdam, Den Haag en Utrecht afwijkingen vertonen vanwege de beperkte steekproefomvang.

Amsterdam staat ook steevast in de top 5 duurste woningen op basis van de prijs per vierkante meter. De prijs in het eerste kwartaal van dit jaar is gemiddeld € 32 per m² voor een appartement, terwijl dit in Budapest slechts € 17 per m² was. Daarnaast is de prijs per m² van een kamer in Amsterdam (€ 12) vier keer zo hoog als in Porto (€ 3).
Rotterdam en Den Haag maken de top 5 compleet van steden met de duurste appartementen, na Amsterdam, Rome en Parijs. 

Huurstijging

Amsterdam en Rome behouden hun positie als de twee duurste steden voor appartementen, met een lichte jaarlijkse stijging van de huurprijzen van respectievelijk 0,1% en 2,6%. Turijn en Valencia laten de hoogste jaarlijkse stijgingen van de huurprijzen zien, met respectievelijk 37,5% en 33,3%. Desondanks behoren ze nog steeds tot de Europese steden met de laagste huurprijzen, namelijk € 1100 en € 1400.

De International Rent Index by City van HousingAnywhere analyseert prijsvariaties van kamers, appartementen met één tot drie slaapkamers en studio’s die op het platform worden aangeboden en de interesse wekten van potentiële huurders. Van de 67.000 geanalyseerde woningen in 28 Europese steden is 98% gemeubileerd en bij 62% waren nutsvoorzieningen inbegrepen in de prijs.

Minister

Minister Hugo de Jonge reageerde naar aanleiding van een publicatie hierover in het AD op X voorheen Twitter: ‘Mocht er iemand zijn die nog twijfelt aan de noodzaak van de Wet Betaalbare Huur….’

Scroll naar boven