Deka koopt kantoor Booking.com voor € 566,3 mln

Deka Immobilien Investment heeft namens twee van zijn fondsen, Deka-ImmobilienEuropa en WestInvest InterSelect, het iconische campusgebouw van Booking.com op het Amsterdamse Oosterdokseiland voor € 566,3 mln verworven via een sale-and-leaseback constructie.

De nieuwe campus van Booking.com van ontwikkelaar BPD biedt ruimte aan ruim 5000 medewerkers en wordt deels een openbare ontmoetingsplek. Het nieuwe internationale hoofdkantoor van Booking.com, ontworpen door UN Studio, is met 72.500 m² een van de grootste binnenstedelijke projecten van West-Europa. Het multifunctionele gebouw beslaat ruim een derde van het oppervlakte van het Oosterdokseiland. De Booking.com campus neemt 53.000 m² in beslag, de overige ruimten zijn bestemd voor appartementen, publieke functies op de begane grond en parkeermogelijkheden voor zowel auto’s als fietsen.

Het van oorsprong Nederlandse bedrijf is een langjarig huurovereenkomst aangegaan voor alle commerciële ruimten. Booking.com blijft met deze stap voor lange tijd verbonden aan de stad. In het tweede kwartaal van 2023 zullen de eerste Booking.com medewerkers het nieuwe kantoor in gebruik nemen.

De ambitie om met dit project een Breeam Excellent-score te behalen stond vanaf het begin centraal. Belangrijke innovatieve en duurzame ontwerpkenmerken van de campus zijn hernieuwbare energie op locatie (met zonnepanelen op een mos-sedumdak), aansluiting op het thermische energieopslagsysteem en de zorgvuldige ontwikkeling tot smart building.

De campus is gelegen op het Oosterdokseiland, in het hart van Amsterdam en op loopafstand van Amsterdam Centraal Station. De locatie biedt een goede bereikbaarheid en veel voorzieningen in de directe omgeving. Het Oosterdokseiland heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een levendige plek waar mensen komen om te werken, te wonen en te ontmoeten. Het beschikt over een grote ondergrondse parkeergarage voor 1800 auto’s. De ondergrondse parkeergarage van Booking.com met 213 autoparkeerplaatsen en 2200 fietsparkeerplaatsen wordt hierop aangesloten.

Deka Immobilien Investment en WestInvest Gesellschaft für Investmentfonds zijn onderdeel van de Deka Group. Gezamenlijk beheren beide fondsen voor € 50 mrd aan vastgoed.

Booking.com werd commercieel geadviseerd door CBRE en juridisch door Allen & Overy. De technische en duurzaamheids due diligence is door CBRE Development Services uitgevoerd. Gedurende de jarenlange ontwikkeling werd Booking.com bijgestaan door het Project Management team van CBRE en juridisch door het Projects & Real Estate team van Allen & Overy.

Deka Immobilien Investment werd commercieel geadviseerd door JLL, juridisch door NewGround Law en technisch door Cushman & Wakefield.

Scroll naar boven