Catella koopt voormalig VNU-kantoor in Haarlem voor € 65 mln

Catella European Residential III Fund (CER III) koopt de kantoortoren Ceylonpoort in Haarlem voor € 65 mln.

Het voormalige VNU-kantoor wordt ingrijpend gerenoveerd om te voldoen aan de eisen van een nearly zero energy building (NZEB), een EU-richtlijn voor de duurzame energieprestaties van vastgoed. De installatie van een geothermische warmtepomp onder het gebouw en zonnepanelen op het dak leveren het grootste deel van de benodigde energie. Samen met een nieuwe, energie-efficiëntere gevel resulteert dit in een zeer lage energierekening.

De Ceylonpoort Tower is namens CER III gekocht van ontwikkelaar Wedda, een dochteronderneming van Egeria Real Estate Investment, en Going Dutch Development door het in Maastricht gevestigde Catella Investment Management Benelux (CIMB). Het impactfonds wordt beheerd door het in Berlijn gevestigde Catella Residential Investment Management (CRIM).

Paul van Stiphout, fondsbeheerder bij CRIM: ‘Ons CER III-fonds volgt een pan-Europese langetermijnstrategie gericht op investeringen in hoogwaardige, goed gelegen woningen met sterke ESG-credentials. Deze investering is een ambitieuze transformatie van een oud kantoor naar een betaalbaar en zeer duurzaam wooncomplex. Deze zijn juist nu hoognodig. Het aanbod van woningen in het middensegment van de huursector blijft in heel Nederland schaars, vooral in steden in het westen van het land, waar het gros van de bevolking woont. Dit gebouw voldoet aan alle voorwaarden op het gebied van duurzaamheid, betaalbaarheid en sociale impact en levert een sterke bijdrage aan het totale resultaat van het fonds.’

Bij de transformatie van de Ceylonpoort komt naar schatting 142 kg CO2 per m² vrij, wat veel lager is dan de gemiddelde 505 kg CO2 per m² die vrijkomt bij de bouw van een vergelijkbaar nieuw gebouw. Dit plaatst het Ceylonpoort-project ruim binnen de drempel van 220 kg CO2 per m², de doelstelling van het Parijs-akkoord.

Jac Huismans, senior acquisition manager bij CIMB: ‘De uitstekende duurzaamheidscredentials van deze investering worden benadrukt door de beperkte hoeveelheid CO2 die vrijkomt tijdens de renovatie. Dit komt doordat we de bestaande gebouwstructuur behouden, wat aansluit bij het concept van een circulaire economie. Doordat wij eigenaar zijn van de geothermische warmtepompinstallatie, kunnen wij ook een extra sociale impact realiseren door de energierekening voor onze huurders laag te houden.’

De Ceylonpoort staat aan de Amerikaweg, vlak bij het centrum van Haarlem, in de wijk Schalkwijk. Na oplevering biedt de gerenoveerde toren 162 ruime en betaalbare appartementen, een commerciële ruimte van in totaal 536 m² en een drielaagse parkeergarage voor bewoners. Ceylonpoort biedt een gevarieerde mix van woningen, waaronder een-, twee- en driekamerwoningen.

Aan de Haarlemse wijk Schalkwijk zijn onlangs talrijke nieuwe gebouwen toegevoegd, waaronder winkels en bars, voornamelijk rond het oorspronkelijke winkelcentrum en de Amerikaweg. De buitenkant van de Ceylonpoort wordt volledig vernieuwd en krijgt een glazen gevel aan de noordzijde, balkons voor alle bewoners en penthouses van twee verdiepingen. De meerderheid van de appartementen is gericht op het middensegment van de huursector, waar de maandelijkse huur begint vanaf € 764.

De renovatie van de woontoren gaat in nog deze maand van start en wordt uitgevoerd door Smits Bouw Bedrijf. De oplevering is gepland voor medio 2024. CIMB treedt op als asset manager tijdens het transformatieproces en na oplevering.

CBRE en Dudok Legal adviseerden de verkoper Wedda bij deze transactie. De koper werd bijgestaan door Resi en Loyens & Loeff.

Scroll naar boven