Bouw stadswijk Kralingse Plas Rotterdam van start

Heijmans en ERA Contour hebben onlangs de eerste paal geslagen voor 102 woningen nabij de Kralingse Plas in Rotterdam.

De woningen worden in twee deelgebieden van de stadsontwikkeling Nieuw Kralingen gebouwd. In de wijk komen in totaal 800 woningen in verschillende typen, van koopwoningen in het hogere en topsegment tot en met woningen in het middensegment en sociale huurwoningen. Heijmans en TBI-onderneming ERA Contour werken voor deze gebiedsontwikkeling samen in de Ontwikkelcombinatie Nieuw Kralingen (OCNK).

Nieuw Kralingen verrijst op het voormalige bedrijventerrein, waar nu nog onder meer de Stadskwekerij gevestigd is. De Bosdreef wordt eromheen gelegd en verplaatst in noordwestelijke richting. Hierdoor grenst de nieuwe wijk straks direct aan het Kralingse Bos en de Kralingse Plas. Het eerste deel van de Verlegde Bosdreef wordt momenteel gerealiseerd, waardoor de Bosdreef nu tijdelijk afgesloten is.

Romantische stadswijk

Nieuw Kralingen wordt een romantische stadswijk, zegt de Rotterdamse wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen). “In de samenwerking tussen de OCNK, de adviseurs en de gemeente Rotterdam, is goed gekeken naar de structuur, opzet en architectuur. Het wordt daarnaast een heel groene stadswijk. Nieuw Kralingen is natuurinclusief ontworpen en dat is gunstig voor een gezonde flora en fauna. En dat is weer goed voor het welzijn van de toekomstige bewoners. En er is rekening gehouden met klimaatverandering, bijvoorbeeld door de wateropvang en -afvoer goed te regelen, waardoor het gebied beter voorbereid is op overmatige regenbuien.”

Behoorlijke schaal

Op de hoek van de Boezemlaan en de Bosdreef zijn 43 koopwoningen van het eerste deelgebied bijna klaar. Het appartementengebouw met middenhuurwoningen en vrije sector huurwoningen zal in de loop van 2024 opgeleverd worden. Verderop in het gebied zal woningcorporatie Woonstad binnen afzienbare tijd de eerste bewoners ontvangen in de 80 sociale huurappartementen.

“Het totale gebied waar Nieuw Kralingen komt, heeft een behoorlijke schaal. Het begint bij de Stoomstichting, waar nu de aansluiting van de Verlegde Bosdreef gemaakt wordt en loopt door tot aan de Boezemlaan, waar het eerste deelgebied nu zichtbaar is”, aldus directeur Job van Zomeren namens de OCNK.

Scroll naar boven