Bouw De Tafelberg in Amsterdam Zuidoost van start

Op 16 november is het symbolische startsein gegeven voor de bouw van De Tafelberg, een innovatief woonconcept voor 290 jongeren in Amstel III in Amsterdam-Zuidoost dat wonen, leren, werken en ontspannen combineert.

Het complex aan de Tafelbergweg 8 biedt 290 woningen van 22 tot 27 m², bestemd voor studenten, jongwerkenden en jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg. Daarnaast is er ruimte voor maatschappelijke ondernemers om langdurig te huren. De Tafelberg is een initiatief van jeugdhulporganisatie Levvel en woningcorporatie de Alliantie.

Boom als symbool

Bewoners van De Tafelberg hebben straks hun eigen woning. Ook zijn er gemeenschappelijke ruimtes waar zij elkaar kunnen ontmoeten en deelnemen aan diverse activiteiten. De Tafelberg wordt gevestigd op de locatie waar tot voor kort De Koppeling, een voormalig behandelcentrum JeugdzorgPlus gevestigd was en daarvoor diende het gebouw als jeugdgevangenis.

Deze plek transformeert van verblijven in geslotenheid naar een open en inclusieve woonomgeving. De Tafelberg heeft tot doel jongeren een goede start te geven in zelfstandig wonen. Er is een groot tekort aan sociale huurwoningen, het aanbod is schaars. Een plek vinden in de stad kan moeilijk zijn, zeker ook voor (woon)starters en studenten. Tijdens het feestelijke moment gaven Koen Westhoff (directeur de Alliantie regio Amsterdam/Almere), Mariënne Verhoef (bestuurder Levvel) en Hala (een jongere betrokken tijdens verschillende workshops over De Tafelberg) het symbolische startsein voor de start van de bouw door de stekker van een lampjesslinger in het stopcontact te steken. Deze boom wordt in het voorjaar op het binnenterrein geplant als symbool voor groei.
Tot 2040 komen er in Zuidoost zo’n 44.000 woningen. Onder meer in Amstel III dat transformeert van kantoorgebied naar stadswijk.

Community

De community wordt ondersteund door ‘team Tafelberg’ dat bestaat uit de community manager, een beheerder, Community Builders, gangmakers en de maatschappelijk ondernemers. Zij zorgen er samen voor dat De Tafelberg een fijne plek is om te wonen. De woningen worden gerealiseerd in samenwerking met de Alliantie Ontwikkeling, Daiwa House Modular Europe, VORM Renovatie, Earth en NL Architects.
Maatschappelijke ondernemers krijgen een plek binnen De Tafelberg. Er is meer dan 1600 m² aan ruimte beschikbaar voor verhuur. Dit biedt ondernemers de kans om langdurig een ruimte te huren binnen, de eerste langdurige maatschappelijke werkruimtes in Zuidoost. Het gaat om ondernemers die affiniteit hebben met jongeren en stadsdeel Zuidoost. Denk aan; horeca, sport, (muziek)studio’s, en werkplekken. ProspectEleven is verantwoordelijk voor de invulling van de sociale ondernemers in De Tafelberg.

Scroll naar boven