Booming Brabant: ‘Stop op nieuwe distributiecentra dreigt’

Logistieke ontwikkelaars en beleggers moeten distributiecentra van een betere kwaliteit leveren wil de provincie Noord-Brabant niet alsnog met een bouwstop komen. Dit betoogt Cees-Jan Pen, Lector De Ondernemende Regio van Fontys Hogescholen.

PropertyNL sprak met Pen, een ijverig opiniemaker op het vlak van ruimtelijke ordening, over de stappen die Noord-Brabant gaat zetten bij het verdozingsvraagstuk. In het Brabantse clusterbeleid zijn nieuwe  XXL Distributiecentra -vanaf 3 hectare- alleen voorzien in de steden met een haven -Moerdijk en Waalwijk- of op de trimodale logistieke hub op bedrijventerreinen zoals Loven in Tilburg.

‘Lukraak logistieke dozen neerzetten’

Volgens Pen zijn de stappen die nu worden gezet onontkoombaar. ’Ook in Noord-Brabant zullen flink wat woningen bijgebouwd moeten worden en sta je tegelijkertijd voor de opgave om te vergroenen en verduurzamen en de druk op natuur en landschap sterk te verlagen. Je zult kritischer om moeten gaan met de invulling van de beschikbare ruimte. Tegelijkertijd is het ook niet in het belang van de logistieke sector zelf om lukraak logistieke dozen neer te zetten zonder oog voor het landschap en waar niet of nauwelijks daglicht in komt. Het zal steeds moeilijker worden om arbeidsmigranten te vinden die onder dergelijke omstandigheden willen werken en gemeenten trappen terecht op de rem gelet op de vaak magere bouw en architectonische kwaliteit.’

‘Goede architectonische traditie’

Ontwikkelaars en beleggers zullen volgens hem logistiek vastgoed moeten leveren met een betere kwaliteit. ‘Dat bijvoorbeeld verdiept is aangelegd, prettig is om in te werken en onder meer rekening houdt met mobiliteitsstromen en duurzaamheidsvereisten. We hebben een goede architectonische traditie; maak daar gebruik van. De sector heeft echt meer positieve beeldvorming nodig. De Brabantse visie op clustering is geen stop op nieuwe ontwikkelingen, maar als er niets verandert, dreigt die er wel te komen. Het geduld van overheden met de markt raakt op’

Meer weten over commerciële vastgoedontwikkelingen in Noord-Brabant? Lees de regiospecial die op 26 februari bij PropertyNL verschijnt. 

Scroll naar boven