Booming Brabant: ‘Huisvestingsplannen worden weer geactiveerd’

Leon de Lobel, eigenaar van De Lobel & Partners, ziet mogelijkheden in het vervangen van de bebouwing op verouderde bedrijventerreinen, zegt hij in de de regiospecial Brabant.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 25 februari 2022

‘Binnen ons kantoor ligt de focus op de kantoren- en de bedrijfsruimtemarkt, en op de logistieke sector in het bijzonder. In de logistieke markt zit momenteel veel dynamiek. Het aanbod kan de grote en stijgende vraag naar grote logistieke complexen amper bijbenen.

Een grote uitdaging, zeker gezien de schaarste aan bouwgrond. Gemeente en provincie hebben aangegeven meer stelling te nemen. Na het uitkomen van het rapport (X)XL verdozing van het College van Rijksadviseurs in 2019, zijn de lokale en regionale overheid niet meer zo happig om grote logistieke centra te faciliteren. Daarbij gaan ze wat ons betreft voorbij aan de werkgelegenheid die juist e-commerce biedt.

Door het gebrek aan aanbod en toenemende bouwkosten stijgen ook de prijzen. Van de grote metrages in West-Brabant is in de bestaande bouw vrijwel alles verhuurd. In zowel Breda als Tilburg is nog slechts één groot logistiek pand beschikbaar.

Een oplossing zou wellicht deels kunnen liggen in het vervangen van de bebouwing op verouderde bedrijventerreinen. Door kavels aan elkaar te koppelen ontstaat er ruimte voor de bouw van logistieke centra. Hiermee voorzie je niet alleen in de vraag van de logistieke sector, maar vergroot je ook de kwaliteit van het verouderde bedrijventerrein. Mooi als gemeenten hier meer regie in nemen.

Als je kijkt naar het aantal verhuurde meters, hebben we ondanks corona met de kantoren best een goed jaar gedraaid. We merken al even dat de huisvestingsplannen weer worden geactiveerd. Het is voorlopig nog afwachten hoeveel mensen straks echt structureel thuis blijven werken. In ieder geval is de functie van het kantoor aan het veranderen. Als je bijvoorbeeld geconcentreerd iets moet afmaken doe je dat rustig thuis, ben je op zoek naar collegiaal contact, dan kom je naar kantoor. Dat vraagt nog meer dan voorheen om kwalitatief goede kantoren, en net die categorie droogt snel op in Breda. We hebben hier inmiddels een tekort aan grotere metrages van meer dan 1500 m².’

Scroll naar boven