Being winnaar tender van kavel aan Zuidas bij de VU in Amsterdam

De gemeente heeft het plan ‘Ceci n’est pas une maison’ kortweg ‘Ceci’ van projectontwikkelaar Being geselecteerd als winnaar van de tender van kavel 2E.

De kavel bevindt zich in innovatiedistrict én nieuwe woonbuurt Kenniskwartier aan de Amsterdamse Zuidas. De kavel grenst ten westen aan gebouw Stepstone, de in februari opgeleverde woontoren met 216 sociale huurwoningen voor starters, en ligt nabij de Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam Universitair Medisch Centrum.

De ontwikkeling van kavel 2E bestaat uit maximaal 3500 m² bvo programma, waarvan 3250 m² bvo bestemd voor circa 25 vrijesectorwoningen en 250 m² bvo bestemd voor een commerciële voorziening op de begane grond. Being heeft samen met architectenbureau Space Encounters de visie voor dit kavel uitgewerkt.

Gemengd

‘Ceci’ is met haar koopwoningen en commerciële voorziening een aanvulling voor Zuidas, als gemengde wijk in de stad, waar wonen, werken en verblijven samen gaan. Doordat ‘Ceci’ een hoekpand betreft, ligt er een belangrijke ontwerpopgave voor de begane grond. Niet alleen wat betreft programmering maar ook als het gaat om uitstraling. De hoek aan de Gustav Mahlerlaan en de Jaddanbaikade is een gunstig gelegen hoek op het zuidwesten. Hier is een horecafunctie met terras wenselijk.

Gekromde overstekken

‘Ceci’ is een bijzonder ontwerp met horizontale, gekromde overstekken in een lichte, parelmoerachtige kleurstelling. Dit benadrukt, net als de dubbelhoge open begane grond, de functie van het gebouw als hoekpand. Daarnaast reageert het gebouw sterk op de omgeving: een hoog stedelijk en meer formele uitstraling aan de Gustav Mahlerlaan en een expressievere, informele uitstraling aan de Jaddanbaikade. Wat duurzaamheidsambities betreft heeft ‘Ceci’ hoog gescoord door een goed casco en goede energieprestatie met een energieleverend concept.

Being en Space Encounters hebben de integraliteit tussen ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid in ‘Ceci’ goed opgelost door de  toepassing van zonnepanelen in het architectonisch ontwerp. Daarnaast zal de draagconstructie van hout zowel vanaf de buitenkant als aan de binnenkant zichtbaar en tastbaar zijn. 

Woonbuurt

‘Ceci’ maakt straks onderdeel uit van innovatie district én nieuwe woonbuurt in Zuidas, Kenniskwartier. Deze buurt biedt straks in totaal ruimte aan circa 2700 woningen. Deze woningen worden verdeeld volgens het zogenaamde 40-40-20 beleid: 40% sociale huur, 40% middeninkomens en 20% voor het vrije segment. Onderdeel van het Kenniskwartier is The Pulse of Amsterdam, een multifunctioneel complex waar eind 2024 woningen, kantoren en voorzieningen, waaronder een bioscoop, worden opgeleverd.

De bouw van ‘Ceci’ zal naar verwachting in 2025 van start kunnen gaan. Met een indicatieve bouwtijd van 1,5 jaar kan het gebouw op zijn vroegst vanaf eind 2026 in gebruik worden genomen.

 

 

Scroll naar boven