BAM Wonen levert 104 verduurzaamde sociale huurwoningen op in Waalwijk

In de wijk Laageinde-Zuid in Waalwijk heeft BAM Wonen 104 sociale huurwoningen verduurzaamd in opdracht van Wooncorporatie Casade.

De rijwoningen uit begin jaren zestig zijn met nieuwe installaties en betere isolatie en ventilatie van een gemiddeld energielabel C naar label A+ en A++ gegaan. De energetische werkzaamheden maken de woningen gereed voor aardgasvrij gebruik en resulteren in een gasreductie van ruim 65.000 m³ per jaar en verlaging van de CO2uitstoot met meer dan 208.000 kilogram per jaar.

Natuurinclusief en circulair

Wenink Holtkamp ontwierp drie varianten om de verschillende woningtypes in Waalwijk een vernieuwde en frisse uitstraling te geven. Daarvoor zijn aanpassingen in materiaalgebruik en kleurstelling gerealiseerd, is onderhoud uitgevoerd en zijn natuurinclusieve en circulaire oplossingen toegepast. Bij twee woningblokken aan de Professor Nolenslaan is een dak met mos en sedum toegepast. En bij drie woningblokken aan de Kappeyne van de Coppellostraat en Domela Nieuwenhuisstraat zijn pergola’s met groene klimplanten geplaatst. De pergola’s zijn circulair vervaardigd uit het hout van de oude kozijnen.

Voor de beschermde diersoorten vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen zijn volop nestgelegenheden aangebracht in alle langs- en kopgevels. BAM Wonen ontwikkelde met Faunest een nokkast die royaal ruimte biedt aan vleermuizen. Dankzij isolerend materiaal bevat de speciale vleermuiskast drie verschillende binnenklimaten.

Gasloos

Installatietechnisch omvat de verduurzaming het plaatsten van een CO2-gestuurd ventilatiesysteem met warmteterugwinning en het vervangen van de huidige radiatoren. Voortaan kan de huidige cv-ketel, die momenteel nog niet aan vervanging toe is, de woning energiezuiniger met ‘middentemperatuur’ verwarmen. De nieuwe radiatoren zijn toekomstbestendig. Zodra de ketels vervangen moeten worden, kunnen de woningen gasloos gemaakt worden met behulp van bijvoorbeeld een warmtepomp. BAM Wonen heeft de nieuwe groepenkast aangepast zodat bewoners eenvoudig kunnen overstappen op elektrisch koken. Bij deze verduurzaming heeft BAM Wonen dakpannen en schoorstenen vervangen door geïsoleerde stalen dakplaten met acht zonnepanelen aan de zonkant en metalen schoorstenen. De gevels en kruipruimtes zijn voorzien van isolatiemateriaal. In nieuwe kunststof kozijnen is triple glas aangebracht.

Innovatieve verduurzaming

Dit project, alsmede vele andere projecten voor de verduurzaming van bestaande woningen, geeft uitvoering aan de strategie van BAM om haar opdrachtgevers beter van dienst te zijn door in te zetten op innovatieve oplossingen op het vlak van duurzaamheid, digitalisering en industrialisering. BAM Wonen heeft nu de renovatie en verduurzaming van 6000 woningen in voorbereiding, uitvoering en/of gerealiseerd. BAM is daarnaast koploper in het realiseren van de nul-op-de-meter (NOM)-woning met meer dan 2500 NOM-woningen in voorbereiding, uitvoering of gerealiseerd en heeft hiervoor als eerste bouwer in Nederland het volledige NOM-keur ontvangen.

Scroll naar boven