Amsterdam krijgt er twee bruggen over en een tunnel onder ’t IJ bij

Naast de bestaande en nieuwe veren, komen er in de toekomst twee bruggen en een tunnel om Amsterdam Noord met de rest van de stad te verbinden.

De bruggen zijn geschikt voor voetgangers, fietsers (inclusief e-bikes), bromfietsers (inclusief snorfietsen en speed pedelecs), gehandicaptenvoertuigen, nood- en hulpdiensten en mogelijk openbaar vervoer. De tunnel is alleen voor voetgangers.

De locaties zijn:

Oostbrug: tussen Azartplein (KNSM-eiland) en Johan van Hasseltweg in Noord. Deze brug is voor langzaam verkeer en heeft mogelijkheden voor openbaar vervoer.

Westbrug: tussen Danzigerkade en NDSM. Brug tussen de Danzigerkade in de Minervahaven en de NDSM-werf (Westbrug), geschikt voor langzaam verkeer en mogelijk openbaar vervoer.

Voetgangerspassage CS (tunnel): tussen Centraal Station en Tolhuistuin.

Over een aantal belangrijke zaken wordt pas in de volgende fase besloten. Het betreft onder andere: de exacte aanlanding van de bruggen binnen het verkenningsgebied (mede in relatie tot de toevoerroutes voor fiets en openbaar vervoer), de omvang en de ligging van de Kompasdam met een nieuw park en ligplaatsen voor schepen en de keuze voor wel of geen openbaar vervoer over de brug(gen). Ook de keuze voor een diepe of ondiepe voetgangerstunnel wordt in een latere fase gemaakt.

 

Scroll naar boven