AM tekent voor 82 woningen op Zeeburgereiland

Gebiedsontwikkelaar AM heeft de tender gewonnen van kavel 4a in de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland Amsterdam.

Het natuurinclusieve plan van AM omvat een appartementencomplex met 82 woningen en een parkeergarage. Op de begane grond is er ruimte voor winkels en bedrijvigheid. Het project Zoöp Zeeburg, ontworpen door VenhoevenCS Architecture+Urbanism en DS Landschapsarchitecten, wordt gekenmerkt door verschillende hoogtes met begroeiing van inheemse planten, groene daken, en terrassen en gevels die biodiversiteit stimuleren.

De kavel grenst aan het binnenwater van de Sluisbuurt en ligt nabij een openbaar plantsoen. Zoöp beschrijft de samenwerking tussen menselijk en niet-menselijk leven (zoë is Grieks voor ‘leven’).

Het appartementencomplex bevat maximaal 10.000 m² bruto vloeroppervlak. Op het relatief klein te bebouwen oppervlak komen 82 kleine en grote woningen, voor gezinnen, stellen en alleenstaanden; al dan niet in een coöperatief verband. Alle woningen hebben een minimale grootte van 40 m² . Het ontwerp van het appartementencomplex scoort goed op duurzaamheid, mede door de triple beglazing, de warmteterugwinning en de in het ontwerp geïntegreerde PV-panelen.

De tweelaagse plint met deels dubbele hoogte aan de hoofdstraat biedt 1500 m² ruimte voor winkels en ondernemers. De lange gevel draagt bij aan de attractiviteit van de hoek hoofdstraat/dwarsstraat. Hiermee wordt voorzien aan de behoefte aan meer winkels in de Sluisbuurt.

Het gebouw wordt gekenmerkt door verschillende hoogtes, variërend van 12, 17, 20 tot 40 meter hoog met zes dakterrassen met verschillende functies voor het gebruik door bewoners, natuur en water. AM gaat het plan uitwerken tot een definitief ontwerp. De start van de bouw van dit project staat gepland voor Q2 2024 met als doel oplevering in Q1 2026.

Sluisbuurt

De Sluisbuurt ligt op de westelijke punt van het Zeeburgereiland, direct tegenover de Oranjesluizen, aan het IJ. Het wordt een duurzame, autoluwe wijk met bebouwing in een combinatie van hoog- en laagbouw met ruim 5500 woningen en voorzieningen.

Scroll naar boven