Alkmaars Pendorp wordt buurt met 550 woningen

Pendorp in Alkmaar, oorspronkelijk het kantorencomplex van het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf Noord-Holland, groeit de komende jaren uit tot een buurt met 550 woningen, commerciële ruimte en veel groen.

De Alkmaarse wethouder Christian Schouten en de directeuren van de HBB Groep en Brolan Vastgoed ondertekenden woensdag een overeenkomst voor de realisatie van Pendorp. De twee ontwikkelaars werken samen onder de naam NH Development. Het nieuwe Pendorp wordt de komende jaren in meerdere fases ontwikkeld. Parralel aan de te doorlopen bestemmingsplanprocedure wordt er gewerkt aan het ontwerp van de eerste fase die zal bestaan uit ongeveer 35 grondgebonden woningen en 150 appartementen. De prognose is dat er begin 2025 gestart kan worden met de realisatie van deze fase.

Gemengde stadswijk

Het nieuwe Pendorp wordt een gemengde stadswijk waar wonen, werken en ontspanning de ruimte hebben. Het hart van het gebied bestaat uit een groene en waterrijke tuin met daar omheen vijf nieuwe woongebouwen die geïnspireerd zijn door de ontwerpprincipes van het oude kantorencomplex. Om deze vijf gebouwen heen wordt een nieuwe tijdlaag gerealiseerd met een divers woonprogramma en verschillende voorzieningen.

Wethouder Christian Schouten: “Als Alkmaars college zetten we in op de kansrijke projecten van het Alkmaarse Kanaal en gaan we voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. In de opzet van de toekomstige gemengde stadswijk Pendorp blijven de stedenbouwkundige waarden van architect Bonnema, die het complex ooit ontwierp, en het tuinlandschap van Mien Ruys behouden. 550 woningen erbij in de toekomst en dat met respect voor het verleden, daar teken ik graag voor!”

Scroll naar boven