Achterstand stimuleert in delta-metropool

Mainport Rotterdam, met uitlopers tot in Dordrecht, is een gewilde vestigingslocatie voor bedrijven die ruimte en multimodale mobiliteit zoeken. Ook de kantorenmarkt doet in Rotterdam goed mee.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 25 november 2022

Kansrijk is misschien wel de beste omschrijving van de markt voor commercieel vastgoed in Groot-Rijnmond. Met ruim 1,6 mln inwoners behoort de delta-metropool rondom Rotterdam en Dordrecht tot drukste stedelijke centra van ons land. Van oudsher is Rotterdam een gewild alternatief voor kantoorgebruikers die niet per in de hoofdstad of op de Zuidas willen zitten. Dat kwam ook naar voren in ons onderzoek, waarvoor tal van lokaal zeer actieve makelaars bereidwillig hun data aanleverden. Uiteraard is de Maasstad niet immuun voor de economische gevolgen van de oorlog in de Oekraïne. Het aantal kantorendeals nam af, al zegt dat niet per se iets over de vraag.

Nog altijd komt Rotterdam er bekaaid af als het gaat om kwalitatief hoogwaardige kantoorruimte. ‘Mogelijk staat er een economische crisis voor de boeg, inclusief saneringen’, stelt een van de deelnemers aan ons onderzoek. ‘Thuiswerken zal bij die gelegenheid gedeeltelijk of grotendeels worden teruggedraaid. Daarnaast speelt er ook nog de problematiek rondom de energielabels.’ Het zorgt voor aanhoudende krapte op de Rotterdamse kantorenmarkt, al lijkt er door toevoegingen de komende jaren meer lucht in de markt te komen.

Dordrecht (en omgeving) kent als tweede stad in de regio deze problematiek een stuk minder. De regio heeft een sterke focus op het logistieke cluster en (maritieme) maakbedrijven. Paradepaardje is het logistieke bedrijventerrein Distripark, dat dit jaar alleen al onder meer online supermarkt Picnic en sportkledingfabrikant Robey aan zich wist te binden. Ook in dit vastgoedsegment is er onzekerheid. Tegenover een beschikbaarheid die volgens een van ondervraagden ‘nihil’ is, staat volgens een ander een mogelijke verzadiging van de markt. Wel is er een ‘groeiende markt voor meer opslagruimte’.

 

Scroll naar boven