Aantal huurtransacties daalt, prijzen stijgen

Het aantal geregistreerde transacties is in het eerste kwartaal van 2022 vergeleken met het eerste kwartaal van 2021 met bijna 30% gedaald.

Daarnaast blijft de gemiddelde vierkante meterprijs bij nieuwe verhuringen met 7,8% flink doorstijgen. Dit blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers transactiedata vrije sector huurwoningen van VGM NL en NVM.

NVM-voorzitter Onno Hoes ziet de situatie in de vrije sector huurwoningmarkt  verder verslechteren:

‘Het gebrek aan aanbod in alle segmenten van de huur- en koopwoningmarkt zorgt ervoor dat de

doorstroming zowel binnen als tussen deze segmenten volledig spaak loopt.’

Er waren in het eerste kwartaal 30% minder verhuurde eengezinswoningen en bijna 28% minder appartementen die van huurder verwisselden in vergelijking met een jaar geleden.

Volgens Sander Groot, voorzitter van Vastgoed Management NL (VGM NL) breidt de vraag uit van de Rndstad naar andere gebieden. Hij wijst op huurstijgingen met dubbele cijfers in Limburg (14), Friesland (12), Zeeland (12) en Drenthe (12). Op gemeenteniveau vinden de grootste prijsstijgingen plaats in Eindhoven, Amersfoort en Almere. In Eindhoven steeg de gemiddelde vierkante meter prijs op jaarbasis met bijna 17%, Amersfoort noteerde een stijging van 15% en in Almere steeg de prijs met iets meer dan 13%.

VGM NL en NVM registreren samen sinds 2014 de transactiedata van huurwoningen. Viermaal per jaar brengen zij de huurmarktcijfers in de vrije sector huurwoningmarkt uit.

 

Scroll naar boven