32 wolkenkrabbers in aantocht

Vlak voor kerst verscheen het boek ‘Rotterdam Wolkenkrabberstad. Naar de volgende hoogte’. Het boek beschrijft 32 wolkenkrabbers die tot 2030 moeten worden opgeleverd.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 26 januari 2024

Het boek ‘Rotterdam Wolkenkrabberstad. Naar de volgende hoogte’ sluit een reeks af die in de vorige eeuw begon met de uitgave van ‘De slanke stad’. In 1995 werd op verzoek van de toenmalige directeur Stadsontwikkeling begonnen met een reeks uitgaven om iedereen – maar vooral Rotterdammers – te enthousiasmeren voor hoogbouw. Het is een uitgave van de Stichting Hoogbouw, die sinds 1984 bouwend, bestuurlijk en ontwerpend Nederland enthousiast en vooral deskundig wil maken over de achtergronden van hoogbouw.

Haatmails

Hoogbouw werkt nog steeds sterk polariserend. Het prachtige boek was nog niet uit of via de Havenloods regende het al haatmails over ‘sardientjes in blik’, ‘megalomaan’ en ‘ik sta al acht jaar op een wachtlijst’. In Nederland zijn liefhebbers van de architecturale hoogbouw in de minderheid. Velen prefereren een hutje op de hei, en nog meer komen uit op een kruising van dat hutje en de hoogbouw: de twee-onder-een-kapper. Het is dus nog steeds van belang om geïnteresseerde Rotterdammers deelgenoot te maken van de ideeën, achtergronden en uitdagingen van hoogbouw. Uit steekproeven blijkt dat vruchten af te werpen: Rotterdammers zijn bovengemiddeld trots op hun skyline. Het is de enige stad in Nederland waarvan hoogbouw onderdeel is van het DNA.

Het einde is nog niet in zicht van een periode die in 1898 begon met de bouw van het ‘Witte Huis’ van 42 meter hoog van architect Willem Molenbroek. Op dit moment zijn er volgens het boek 32 hoogbouwprojecten in ontwikkeling voor de periode tot 2030. Nu door de rentestijging alle plannen opnieuw naar de tekentafel moeten, is het goed dat er zo’n boek wordt uitgebracht. In het afgelopen jaar is er namelijk geen enkel hoogbouwproject gerealiseerd. Het boek geeft perspectief, ook al zal het langer duren voordat deze torens gerealiseerd worden. Het record van de Maastoren van Diederik Dam (165 meter) zal pas in 2028 sneuvelen met de komst van de Rise van Powerhouse Company (275 meter) en de Codrico Tower van Shop Architects (220 meter).

Je vergapen aan foto’s

Het boek staat vol prachtige foto’s en toekomstschetsen. Een greep uit de ontwikkelingen: Alexanderpark, Baantoren, Bernini Rotterdam, Blaak 333, Circular Metropolitan Student Tower, Clubhouse Boompjes, Codrico Rijnhaven, Hart 010, Hoge Wiek, Lumière, De Modernist, Pompenburg, Post Rotterdam, Rise, Riva, Rotta Nova, Stack, Sawa, de Tree House en Waterside III.

Het zwaartepunt van de uitgave ligt logischerwijs bij de architectenbureaus, maar hoofdredacteur Harm Tilman heeft de constructeurs, aannemers en ontwikkelaars niet vergeten. Robert Paling, adjunct-hoofdredacteur PropertyNL, laat zien dat voor ontwikkelaars een economische dip niet het einde van ambitieuze hoogbouw hoeft te betekenen. Erik Faber van Fakton speelt bij de totstandkoming van deze serie boeken een grote rol. Hij verwacht dat de hoogte komende tijd gemaximeerd wordt tot 70 meter. Dat is meer dan jammer, wanneer je je vergaapt aan de foto’s van de Rise van ontwikkelaar Red Company. Maar goed, de geplande start van 2028 ligt nog even voor ons. Het boek levert ook interessante bijdragen over de inclusieve stad (Martin Aarts) en de technische ontwikkeling van hoogbouw met hout (van Jan van der Windt). Het misstaat op geen enkele koffietafel.

Rotterdam Wolkenkrabberstad
Naar de volgende hoogte
Auteur: Harm Tilman
Uitgever: Stichting Wolkenkrabbers
ISBN: 978-90-903761-7-2
Jaar: 2023
Aantal pagina’s: 144
Te bestellen via: www.wolkenkrabbersrotterdam.nl
Prijs: € 25

 

Scroll naar boven