145 woningen op Rosenburg in Den Haag

KAW heeft voor Arcade Wonen 145 zelfstandige woningen ontworpen op Rosenburg in Den Haag.

Het gaat om twee duurzame appartementencomplexen voor een kwetsbare doelgroep. Het zijn reguliere woningen die de bewoners huren van Arcade Wonen, maar wel op het instellingsterrein van Parnassia, dat zorg aanbiedt waar nodig.

Het project (in opdracht van Arcade Wonen) vormt de start van de herontwikkeling van dit monumentale landgoed van GGZ-instelling Parnassia. In dit eerste deel komen 145 zelfstandige woningen beschikbaar.  De appartementen zijn verdeeld over twee gebouwen en gegroepeerd in woongroepen van circa 40 woningen. Per woongroep is een zogenaamde sociale conciërge aanwezig, die een oogje in het zeil houdt en ondersteuning geeft. Het noordelijke woongebouw huisvest twee woongroepen met elk hun eigen entree en algemene functies, maar met gedeelde ruimten zoals die voor stadswarmte, afvalbergingsruimte en fietsbergingen. Op die manier worden twee, zelfstandige functionerende woongroepen gecombineerd. Het zuidelijke woongebouw bestaat uit een drie- en vierlaagse vleugel in een L-vorm. In de oksel van de twee vleugels zitten de entree, de verticale ontsluiting en de algemene functies.

De woningen zijn duurzaam en de verwarming gebeurt op stadswarmte. Verder staan er pv-panelen op het dak, dat gedeeltelijk mossedum is. Daarnaast komen er nestkasten in de gevels voor vleermuizen, zwaluwen en insecten.

Scroll naar boven