Waar eens de Bijlmerbajes was, komt nu De Vrijheid

Vrijdag 14 oktober is de bouw gestart van het complex De Vrijheid in het centrumcluster van het Bajeskwartier in Amsterdam.

De Alliantie Ontwikkeling en Trebbe starten de bouw van 140 sociale huurappartementen voor woningcorporatie de Alliantie. Ron Blomaard, Manager Projecten bij de Alliantie Ontwikkeling: ‘We zijn trots dat het ondanks de moeilijke marktomstandigheden in de samenwerking met Trebbe gelukt is dit mooie project in uitvoering te kunnen brengen.’

Op de plek waar vroeger de Bijlmerbajes gevestigd was, verrijst Bajeskwartier. Dit wordt een levendige groene stadswijk waar iedereen welkom is. De Vrijheid is één van de appartementencomplexen in deze nieuwe stadswijk en het eerste gebouw van het centrumcluster dat nu in aanbouw is.

De Vrijheid telt veertien verdiepingen en biedt plaats aan 140 sociale huurappartementen van circa 48 m² , 70 m² en 80 m² . Het ontwerp is van de hand van Atelier Kempe Thill. Het gebouw is ontworpen rondom een groot atrium dat ruimte biedt aan ontmoeting en sociale verbinding. Ook komt hier een groene binnentuin. De Vrijheid wordt voorzien van twee groene dakterrassen en alle appartementen krijgen een eigen buitenruimte.

Bijzonder detail; een aantal originele elementen van de Bijlmer Bajes krijgen een plek in het ontwerp van dit gebouw. Op de begane grond van het appartementencomplex zijn een fietsenstalling en een commerciële ruimte opgenomen.

Het doel is om de impact van het Bajeskwartier op het klimaat tot nul terug te brengen. Hier sluit het appartementencomplex De Vrijheid naadloos op aan. Zo is er volop aandacht voor klimaatadaptiviteit in het ontwerp, groene daken vangen het regenwater op en zorgen voor gedoseerd afvloeien van het water. Ook de appartementen zijn duurzaam te noemen. De appartementen worden aangesloten op het collectieve verwarmingssysteem (WKO-installatie). Voor de opwekking van elektriciteit worden pv-panelen op het dak geplaatst.

Als alles volgens planning verloopt, levert Trebbe De Vrijheid medio 2024 op.

Scroll naar boven