Vernieuwingsplannen Amsterdam voor Ruychaverkwartier, Couperusbuurt en Hoekenes

Voor verschillende buurten in stadsdeel Nieuw-West heeft Amsterdam vernieuwingsplannen met honderden woningen bekendgemaakt.

Het Ruychaverkwartier in Geuzenveld wordt ingrijpend vernieuwd. Woningcorporatie Eigen Haard zal de bestaande 237 sociale huurwoningen slopen en vervangen door ongeveer 430 nieuwe woningen en 2000 vierkante meter voorzieningen en bedrijven. De nieuwe verdeling van woningen is 55% sociale huur en 45% middenhuur, wat aansluit bij de lokale behoefte aan woningen voor middeninkomens.

Gasloos en autoluw

De gebouwen worden gasloos en duurzaam, en de buurt wordt autoluw gemaakt met meer ruimte voor groen en spelen. Veel bewoners hebben aangegeven graag hun parkeervergunningen bij het verhuizen naar nieuwbouwwoningen te willen behouden. Als gevolg hiervan heeft het college besloten dat herhuisvesters hun parkeervergunning behouden als ze binnen het stadsdeel verhuizen en er geen eigen parkeerterrein aanwezig is.

In de Couperusbuurt in Slotermeer worden 370 sociale huurwoningen gesloopt en vervangen door 950 nieuwe appartementen, waarvan 528 sociale huurwoningen. De overige woningen worden middeldure huur- en vrijesectorwoningen. Het noordelijke deel van de buurt wordt gerenoveerd en voorzien van extra ruimte voor kleine bedrijven en voorzieningen. De openbare ruimte wordt groener en autoluw. Woningcorporatie Stadgenoot heeft het plan aangepast zodat huurcontracten van sociale huurwoningen geldig blijven na de renovatie.

Groener en veiliger

Aan de Hoekenes in de Blomwijckerbuurt worden door woningcorporatie Stadgenoot 88 sociale huurwoningen gesloopt en vervangen door 150 nieuwe woningen. Van de nieuwe woningen zijn 90 in het middensegment en 60 in de vrije sector. De nieuwe gebouwen bestaan uit vijf stroken van elk vijf bouwlagen hoog, en de openbare ruimte wordt groener en veiliger. Het project Hoekenes maakt deel uit van de grotere ontwikkeling van Groenehuyzen en Blomwijckerpad, waar in totaal 387 woningen worden gebouwd.

 

Scroll naar boven