V&D-pand Bergen op Zoom getransformeerd naar woningen

De transformatie van het oude V&D-pand naar een nieuw woongebouw door BVR projectontwikkeling is voltooid.

Grosfeld Bekkers van der Velde architecten, verantwoordelijk voor het ontwerp, koos met BVR niet voor ‘sloop-nieuwbouw’ maar hergebruik van structuur en architectuur. Het pand in de historische binnenstad gaat hiermee een nieuwe toekomst tegemoet. Met een knipoog naar het verleden is het gebouw ANNO52 genoemd naar het openingsjaar van het gebouw. In de plint is ruimte voor commerciële activiteiten.

Op de twee verdiepingen daarboven zijn 27 stadsappartementen en voegde het bureau nog 9 dakappartementen toe. In het souterrain van het oude V&D complex is een parkeergarage gerealiseerd. Herbestemming van het gebouw draagt bij aan het circulaire en toekomstbestendige gedachtengoed.

De schaal van het gebouw, de robuuste structuur en de eenvormige gevel nodigde uit om te transformeren en niet te slopen. Ook omdat het gebouw zijn bijzondere positie in de stad al sinds 1952 heeft verworven en stedenbouwkundig verankerd is.

Als reactie op het gesloten bouwblok maakte het bureau een insnede en introduceerde hiermee een nieuw binnenterrein. Deze gemeenschappelijke binnentuin brengt licht en ruimte in het hart van het gebouw, waaraan enigszins in de luwte van de stad gewoond kan worden. Een corridor ontsluit de stadsappartementen georiënteerd op de stad en op de binnentuin. Op het dak zijn appartementen toegevoegd op de oude constructie van het gebouw te zetten.

Scroll naar top