Tussenvonnis over kwestie Galaxy Tower vertoont lichtpuntjes

Voor het miljoenenproject Galaxy Tower aan het Jaarbeursplein in Utrecht gloort er na een recent tussenvonnis van de Amsterdamse rechtbank weer hoop. Er is een begin van een eindafrekening tussen de partijen, ‘een basis voor een deal’.

De Galaxy Tower in Utrecht is een project van De Lelie Vastgoed (DLV), een dochtermaatschappij van Amrâth Hotels & Restaurants. Juridisch zijn het overigens twee verschillende entiteiten. De 92 meter hoge Galaxy Tower moet een parkeergarage krijgen met 150 plaatsen, een Amrâth-hotel van zeven verdiepingen met 250 kamers en 22 etages met 317 huurappartementen en daarbovenop daktuinen. Bij de oplevering neemt Amrâth Hotel Jaarbeurs Utrecht het hotel in gebruik en Stichting Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer de appartementen.

Hoogste punt

De bouw begon in 2018 en was in handen van Ballast Nedam. Met horten en stoten is er gebouwd en na verwijten over een weer is er inmiddels een gebouw verrezen, maar het is in onvoltooide staat. Eind 2021 bereikt het gebouw zijn hoogste punt, maar begin 2022 heeft Ballast heeft zijn activiteiten wegens onenigheid gestaakt en de bouwplaats zelfs ontmanteld. De meningsverschillen gaan over wie bepaalde vertragingen heeft veroorzaakt en welke rekeningen of schadevergoedingen alsnog moeten worden betaald.

In september 2023 vraagt DLV om faillissement te voorkomen toestemming voor een zogeheten whoa-procedure, een schuldsaneringsprocedure volgens de ‘Wet homologatie onderhands akkoord’, waarin alle partijen het eens worden over de afhandeling van alle eisen over een weer en zich daaraan verbinden. Daar zijn nu grote stappen in gezet en er lijkt schot in de zaak te komen.    

Ballast heeft een eis ingediend van € 21,4 mln, de rechter heeft bepaald dat DLV € 18 mln moet betalen. Dit is niet zonder meer  vastgesteld, want nieuwe bouwdeskundigen moeten zich nog over sommige posten en kosten buiten. Dat kan nog een half jaar duren.    

Two to tango

Wie opdraait voor de vertraging is nog onduidelijk. Ballast denkt € 13 mln te kunnen claimen, maar een onafhankelijke deskundige komt op € 2,9 mln. Partijen mogen hier nog commentaar op geven. Volgens een briefing van DLV over het tussenvonnis ‘lijkt het erop dat DLV volgens de rechtbank circa € 15-20 miljoen moet betalen aan BN, waarvan € 10 miljoen meerwerk betreft dat bij oplevering toch al betaald had moeten worden.’ Daar klinkt een zweem van optimisme in door. Is DLV optimistisch?

‘Er ligt een basis voor een deal,’ zegt Giovanni van Eijl, topman van Amrâth desgevraagd. Hij zegt niet in de toekomst te kunnen kijken en de tegenpartij moet ook meewerken: ‘It takes two to tango.’

Achter de schermen lijkt er weer beweging te zitten in de zaak. De slotzin in de briefing van DLV wijst daar ook op. ‘Hoewel er formeel nog niet duidelijk is wanneer de bouw hervat zal kunnen worden, zijn de voorbereidingen hiervoor inmiddels getroffen.’

         

Scroll naar boven