Trio slaat slag met 3.819 parkeerplaatsen van BKS Parking

Het aloude Scheveningse parkeerbedrijf BKS Parking stopt ermee. De parkeerplaatsen in de badplaats en Vlaardingen gaan over naar de beleggers Crossroads, Holland Immo Group en exploitant APCOA.

Eind 2021 hebben Crossroads Real Estate , Holland Immo Group (HIG) en APCOA Parking hun handtekening gezet onder de koopovereenkomst voor de verwerving van het vastgoed en de exploitatie van de parkeergarages van de eigenaren en oprichters van BKS Parking.  Per 1 maart 2022 verwerven Crossroads en Holland Immo Group de vastgoedportefeuille.

Langste ondergrondse parkeergarage

Deze parkeergarage portefeuille is ruim 40 jaar door de huidige eigenaren geëxploiteerd en is bekend van de Scheveningse parkeergarages: de alom-bekende ‘Parking Kurhaus’, de ‘Nieuwe Parklaan’ parkeergarage naast het AFAS Circustheater en de langste ondergrondse parkeergarage van Nederland ‘Parking Strand’ aan de Zwolsestraat met 2.030 parkeerplaatsen.

Daarnaast bevat de portefeuille de binnenstedelijke parkeergarages in Vlaardingen: ‘Parking Liesveld’, ‘Parking Hoogstraat’ en ‘Parking Stadhuis’.

In omvang bedraagt de totale portefeuille 3.819 parkeerplaatsen. De meeste (2.850) parkeerplaatsen zijn gelegen in Scheveningen en bieden plaats voor bezoekers van tal van activiteiten in Scheveningen. In Vlaardingen zijn de 3 parkeergarages gericht op het bezoekers-parkeren van de binnenstad en het Stadhuis.

De overnamesom van de parkeeronderneming wordt niet bekend gemaakt. Matthieu Dekkers van HIG: ‘De overname is vanaf begin 2021 zorgvuldig voorbereid met alle stakeholders. Dit heeft tijd gekost, maar het is dan ook heel speciaal om de laatste grote, in particulier bezit gehouden, parkeeronderneming van Nederland over te nemen. Bijna iedereen in Nederland heeft wel eens in deze parkeergarages in Scheveningen geparkeerd.’

Commerciële waarde 

Uit gegevens van het kadaster blijkt wel dat voor de Scheveningse portefeuille voor de bepaling van de overdrachtsbelasting wordt gerekend met een commercieel waarde van ruim 114 miljoen euro die gehanteerd is bij de aandelenoverdracht. Daarboven op komt nog de waarde die aan de ca. 1.000 parkeerplekken in Vlaardingen is toegekend en eveneens niet bekend is gemaakt.

Holland Immo Group verwerft de parkeergarageportefeuille met Crossroads. Crossroads is een Europese beheerder van private equity fondsen in de vastgoedsector met een thematische en operationele benadering van beleggen, met ca. € 1 miljard aan gebouwen onder beheer. Holland Immo Group is onderdeel van Primevest Capital Partners en beheert sinds 2012 institutionele en particuliere parkeergarage vastgoedfondsen.  Met de overnamestructuur van de BKS-portefeuille wordt voor het eerst meegedeeld in het operationele resultaat van het parkeerbedrijf, waardoor beleggers, naast een vastgoedrendement, ook een operationeel rendement behalen. Dit sluit aan bij de beleggingsstrategie en expertise van Crossroads. Primevest Capital Partners breidt via deze transactie haar portefeuille van € 2,8 miljard assets onder management, waarvan € 1,3 miljard in parkeergarages in Europa, verder uit.

Professionalisering exploitatie

APCOA gaat de exploitatie van de parkeergarages verder professionaliseren en richt zich onder meer op de digitalisering van services om het gebruiksgemak voor de consument te vergroten. Daarnaast zijn de locaties van BKS zeer geschikt voor implementatie van APCOA Urban Hubs. Een totaalconcept dat voorziet in een verbreding van het gebruik van de parkeervoorziening met oplossingen voor mobiliteit, logistiek en laadinfrastructuur.

Crossroads en Holland Immo Group werden geadviseerd door Taylor Wessing, SGS, Deloitte en Dirkzwager Legal & Tax. Cushman & Wakefield verzorgde de taxaties. APCOA Parking werd geadviseerd door De Bok Roijers Gasseling Advocaten.

Scroll naar boven