Tender voor nieuwe woontoren naast Amstelstation

De gemeente Amsterdam zoekt een partij die ongeveer 350 middeldure huur- en vrijesectorwoningen en een openbare parkeergarage met daktuin wil realiseren op kavel 3 en 4 naast het Amstelstation.

Het transformatiegebied Amstelstation-Amsteloever ligt tussen het spoor en de Amstel. Kavel 4 is een woontoren van 100 meter op een basement met voorzieningen in de plint. Kavel 3 is het aangrenzende woongebouw van ongeveer 38 meter hoog. De gemeente Amsterdam is op zoek naar een partij die het geplande programma op Amstelstation-Amsteloever kavel 3 en 4 kan ontwikkelen en realiseren.

Het gebied transformeert de komende jaren naar een hoogstedelijke woon- en werkomgeving. Kavel 3 en 4 grenzen straks aan het nieuwe stationsplein met ondergrondse fietsenstalling, en maken deel uit van de herontwikkeling van de Van der Kunbuurt. De ambitie is om op deze plek een markante woontoren te bouwen, die ruimte biedt aan minimaal 335 middeldure huur- en vrijesectorwoningen. De woongebouwen hebben een plint met commerciële voorzieningen en een buurtkamer, en omsluiten een zelfstandig te exploiteren openbare parkeergarage met een (semi-)openbare daktuin. Kavel 3 en 4 grenzen aan nieuwbouw van 400 sociale huurwoningen door woningcorporatie Stadgenoot. Samen vormen zij de nieuwe Van der Kunbuurt.

Procedure

De selectieprocedure bestaat uit tweede rondes. In de eerste ronde vragen wij om referentieprojecten, een visie op het ontwikkel- en realisatieproces en een visie op de ontwikkelopgave. In de tweede ronde wordt aan drie partijen gevraagd deze visies verder uit te werken in een schetsontwerp. De criteria waarop de ontwerpen worden beoordeeld, zijn: plan van aanpak ontwikkel- en realisatieproces, ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid. 

Amstelstation-Amsteloever bepaalt de skyline van Amsterdam-Oost.  In het gebied komen ongeveer 1500 woningen. Onderdeel van deze transformatie is de aanleg van een nieuw stationsplein aan de Amstel-zijde. De andere ontwikkelingen in de buurt zijn Amstelvista, de Leeuwenburg en het Tooropgebouw. In het Stedenbouwkundig Plan Amstelstation Amsteloever en in een bestemmingsplan zijn de transformaties vastgelegd.

Scroll naar boven