Start bouw nieuwe thuisbasis ABN Amro

ABN Amro, Edge en BAM starten de bouw van het nieuwe hoofdkantoor voor de bank in Amsterdam Zuidoost.

ABN Amro, Edge en BAM Bouw en Techniek hebben donderdag het officiële startsein gegeven voor de bouwfase van de nieuwe thuisbasis van ABN AMRO aan de Foppingadreef. Het kantoor uit de jaren tachtig wordt herontwikkeld tot een Paris Proof gebouw en op een circulaire manier gerenoveerd en ingericht. Zo wordt 70.000 m² van het pand hergebruikt, en krijgen veel van de materialen die bij de sloop vrijkomen een nieuwe bestemming.

De ingebruikname vindt naar verwachting in 2027 plaats. De herontwikkelingsplannen voor het ruim 100.000 m² grote gebouw sluiten aan bij de duurzame visie en purpose van ABN Amro en zijn ontworpen in samenwerking met vastgoedontwikkelaar Edge en de oorspronkelijke architect van het gebouw Broekbakema.

Paris Proof

Het kantoor, dat gerealiseerd gaat worden door BAM Bouw en Techniek, biedt straks ruimte aan zo’n 11.000 werknemers en krijgt ook een sociaal-maatschappelijke functie. ABN AMRO heeft de ambitie gesteld dat in 2030 alle eigen kantoren voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs. In lijn met deze ambitie is het doel van deze herontwikkeling juist om het bestaande pand aan de Foppingadreef te vernieuwen, uit te breiden en Paris Proof te verduurzamen, in plaats van te kiezen voor nieuwbouw.

Hout

In plaats van beton wordt gebruikgemaakt van hout voor de hoofddraagconstructie van circa 30.000 m² nieuwe kantoorvloeren. Op het dak en de gevel van het complex komt 10.500 m² zonnepanelen, waardoor het energieverbruik aanzienlijk wordt verminderd ten opzichte van het bestaande gebouw. Circulaire principes worden in elke fase van de herontwikkeling geïntegreerd. Als gevolg van onder andere deze keuzes zal in ieder geval een Breeam Excellent duurzaamheidscertificering worden toegekend.

Scroll naar boven