Plannen voor datacenters mogen overal de ijskast in

Nieuwe grote datacenters kunnen er voorlopig niet komen, heeft minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

De politiek legt strengere regels op aan het verlenen van vergunningen voor hyperscale datacenters, zodat het grip krijgt op de komst van nieuwe datacenters en de locatie ervan. Om zichzelf tijd te geven heeft het kabinet een voorbereidingsbesluit genomen, dat negen maanden van kracht is. Lopende plannen kunnen worden uitgevoerd, maar nieuwe plannen moeten wachten.

Stijn Grove, directeur van brancheorganisatie Dutch Data Center Association zegt in het FD dat er geen overleg is geweest. Volgens hem veroorzaakt het besluit onrust in de sector.

Het kabinet heeft waarschijnlijk het voorbereidingsbesluit in stilte genomen om te voorkomen dat plannen nog snel worden gepresenteerd. Plannen die er nu liggen voor Zeewolde (Facebook) en ook de datacenters op voorkeurslocaties in Noord-Holland en bij de Eemshaven kunnen vooralsnog doorgaan.

Recente kritiek op de datacenters betreft de hyperscale datacenters die tientallen hectare ruimte in zouden nemen. Daarnaast leeft het gevoel dat kleine gemeenten niet zijn opgewassen tegen techgiganten als Facebook, Microsoft en Google die hun datacenters neerzetten waar ze willen. Dat ze daarbij goede sier maken door duurzaam te zijn en hun eigen energie op te wekken, zet weer kwaad bloed bij omwonenden die daar vaak op geen enkele manier van profiteren.      

Scroll naar boven