Opname logistiek vastgoed in 2020 beperkt gedaald

De opname van logistiek vastgoed in Nederland is afgelopen jaar slechts beperkt gedaald, terwijl de beleggingsmarkt wederom een record brak.

Dit blijkt uit het zojuist verschenen researchrapport Logistics Real Estate, Dutch Market Report 2021, dat is uitgebracht door Industrial Real Estate partners. Het makelaarskantoor, dat gespecialiseerd is in de markt voor logistiek en industrieel vastgoed, registreert samen met Bak Property Research jaarlijks alle gebruikers- en beleggingstransacties in dit segment.

De totale opname bedroeg 3 miljoen m², 10% minder dan in 2019. De regio Rotterdam/Haaglanden noteerde wederom de hoogste opname, mede geholpen door een grote verhuurtransactie op de Maasvlakte. Net als in 2019 betrof het merendeel van de opname nieuwbouw. Het aanbod nam toe, vooral bij bestaande gebouwen. Desondanks stegen de huurniveaus van high-end gebouwen.

Binnen de opname in het nieuwbouwsegment valt op dat het aandeel build-to-suits sterk is afgenomen, terwijl het aandeel speculatieve ontwikkelingen sterk groeide. Speculatief ontwikkelen van logistiek vastgoed blijkt ook in 2020 weer – grotendeels – succesvol te zijn geweest.

Logistiek vastgoed is zo mogelijk nog gewilder geworden als investeringscategorie. Het beleggingsvolume bedroeg € 3,245 miljard, wederom een record. Prime yields hebben de grens van 4% doorbroken.

Scroll naar boven