HoogTij, Zaanstad

Zaanstad: Woningproductie moet weer in hogere versnelling

29 Mei 2015 – Zaanstad is in de gelukkige omstandigheid dat er voorlopig nog voldoende locaties voor woningbouw beschikbaar zijn. Bovendien is er ondanks de crisis in een gestaag tempo doorgebouwd. Alleen de afgelopen twee jaar is het elan weggevloeid. Voor wethouder Jeroen Olthof van onder andere Wonen de schone taak de woningproductie weer in een hogere versnelling te krijgen.

Zaanstad op de Provada (hal 11, stand 1)

Informatie over de woningbouwlocaties in de Metropoolregio Amsterdam is te vinden op Vestigingslocaties.nl. Op de Provada is Zaanstad aanwezig op de stand van Metropoolregio Amsterdam: hal 11, stand 1.

Door Erik de Boer

De grote trots van Zaanstad is de gebiedsontwikkeling Inverdan, het nieuwe centrumgebied van in totaal 100 ha stedelijk gebied, waar ruimte is voor in totaal ongeveer 2000 woningen, 23.000 m² winkels en 45.000 m² kantoor. Inmiddels zijn er twee hotels gerealiseerd, die dankzij het typisch Zaanse ontwerp een toeristenattractie van formaat zijn geworden, is er een nieuw station in combinatie met stadhuis gekomen, een bioscoopcomplex, een nieuw winkelcentrum, horeca, kantoren, een ondergrondse parkeergarage met 900 plaatsen en woningen.

Maar daarmee is de stad er volgens Jeroen Olthof niet. Zaanstad moet uiteraard zijn aandeel in de woonopgave van de Metropoolregio invullen. Daarnaast is er druk op de sociale woningbouw en een tekort aan duurdere koopwoningen voor hoger opgeleiden en het middensegment huurwoningen.

Olthof: ‘De komende 25 jaar zullen we ongeveer 14.000 woningen moeten bouwen, waarvan het grootste deel binnenstedelijk. Daarnaast is belangrijk dat we de doorstroming op gang krijgen van scheefwoners in de goedkoopste woningcategorie. Maar dan moeten we voldoende aanbod hebben in het opvolgende segment, zodat we voor deze groep inwoners een wooncarrière kunnen faciliteren.’ En dan is er een tekort aan vrije sector woningen dat op ongeveer 1400 stuks wordt geraamd.

Er zijn nog voldoende bouwkavels beschikbaar. Poelenburg Oost is een locatie van 70.000 m² die bestemd is voor woningbouw die de komende paar jaar zijn beslag moet krijgen, net zoals locaties als Provily, Bannehof en Kreekrijk. Daarnaast telt het centrum van de stad ook een aantal zelfbouwkavels. Verder zal de waterfrontontwikkeling ZaanIJ een belangrijk deel van de woningbouwopgave moeten gaan invullen, met onder andere locaties als schiereiland de Hemmes, Brokking en het Hembrugterrein. ‘Het zou mooi zijn als beleggers bereid zijn mee te doen om de woningbouwopgave in te vullen; de vraag is er. Er zijn een aantal grotere particuliere en institutionele beleggers in Zaanstad actief, maar er is ruimte voor meer partijen. Gelukkig komt Zaanstad momenteel steeds vaker in beeld bij partijen die de afgelopen decennia niet boven het Noordzeekanaal wilden kijken’, aldus Olthof.

Als woongebied profiteert de Zaankanter van alle voordelen die Amsterdam biedt. Met de trein is hij in 12 minuten in het centrum van Amsterdam. Daarnaast heeft Zaanstad zelf dankzij Inverdan een aantrekkelijk centrum, waar ook nog een cultureel cluster in de planning zit. En Zaanstad beschikt over een omvangrijk buitengebied, waar je in een landelijke omgeving kunt wonen. De bereikbaarheid kan op de langere termijn verder verbeterd worden als de ambitie in vervulling gaat die Zaanstad zal opnemen in het Plan van de Stad, waaraan momenteel wordt gewerkt.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws