Enschede: regio steekt € 12 mln in XL Businesspark

22 September 2016 – De gemeenten Enschede, Hengelo, Almelo, Borne en de provincie Overijssel gaan gezamenlijk € 12 mln investeren in de verdere ontwikkeling van het XL Businesspark. Dit ligt aan de A35 bij Almelo.

Met die miljoenen moeten de ambities op het punt van werkgelegenheid en duurzaamheid voor het bedrijventerrein een belangrijke impuls krijgen. Dit melden de deelnemende gemeenten en de provincie in een gezamenlijke verklaring. De gemeenteraden en Provinciale Staten moeten nog instemmen met de investering.

Aandelenverhouding ongewijzigd

De gemeenten en de provincie hebben de samenwerking rond het XL-park opnieuw vastgelegd. De overheidspartijen hebben afgesproken de bestuurlijke verhoudingen niet te wijzigen. Dat betekent dat Enschede, Hengelo, Almelo en de provincie Overijssel het belang van 23 procent behouden en dat Borne voor 8 deelnemer blijft.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de provincie Overijssel tijdelijk een meerderheidsbelang in het park zou nemen. Die wijziging moest het park meer slagkracht geven en de vier gemeenten financieel ontlasten. Deze aanpak kon echter niet op voldoende draagvlak rekenen in de provinciale politiek.

Eerder deze week werd bekend dat olieproducent Eurol en Combi Terminal Twente kunnen gaan bouwen op het XL-park. Dat is mogelijk omdat met omwonenden overeenstemming is bereikt over de overname van grond.

XL Businesspark is een bedrijventerrein voor grote bedrijven die meer dan 2 hectare ruimte nodig hebben.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws