WDP bouwt ook het nieuwe DC van Wehkamp in Zwolle

Wehkamp bevestigt rol Zwolle als logistieke locatie

29 Mei 2015 – Al 10 jaar hoort Zwolle bij de beste vijf gemeenten van weekblad Elsevier. Door creativiteit en innovatie hoopt de stad haar tweede plek te heroveren.

Zwolle op de Provada 

De gemeente Zwolle gaat als content partner meedoen aan de website Vestigingslocaties.nl. Donderdag 4 juni presenteert wethouder De Heer op de Provada de visie en de belangrijkste werklocaties van de stad aan beleggers, eindgebruikers, makelaars en andere vastgoedprofessionals.

Stand: Zwolle (hal 9, stand 28), tijd 11.00 – 12.00

Door Erik de Boer

De gemeente Zwolle kan weer met gepaste tevredenheid kijken naar de resultaten van het onderzoek naar de economisch sterkste gemeenten, dat weekblad Elsevier en Bureau Louter jaarlijks uitvoeren. ‘Zwolle kan zich al meer dan een decennium handhaven in de top-5’, concludeert het blad. Punt van aandacht is dat Zwolle dit jaar gezakt is van plek 2 naar 4 en Eindhoven en Amsterdam heeft moeten laten passeren. Wie kijkt naar de scores van alle gemeenten in het noorden en oosten van het land, ziet dat Zwolle een eenzame topscorer is.

‘Zwolle is qua inwonertal de 20ste gemeente van Nederland, kent een relatief jonge arbeidsbevolking, een lage werkloosheid en een hoog arbeidsethos’, zegt wethouder René de Heer van Economie.

Groeipotentieel is er volop. De stad verwacht tot 2040 door te groeien naar 140.000 inwoners, heeft een verzorgingsgebied van 800.000 inwoners en is dankzij de twee jaar geleden geopende Hanzelijn en de ligging aan de A28 uitstekend bereikbaar. Zwolle heeft nu acht treinverbindingen in alle richtingen en heeft via de A28 en de verbrede N34 een goede verbinding met het noorden van het land en Duitsland. Via Kampen en Meppel kan zij bovendien ook het vervoer per water goed bedienen.

Haar ligging maakt het een aantrekkelijke gemeente voor logistieke activiteiten. Ook Wehkamp heeft besloten zijn distributiecentrum over te hevelen naar Zwolle en realiseert hier met belegger WDP een distributie- en e-fulfilmentcentrum van maar liefst 35.000 m². Het gaat om een investering van ruim € 100 mln, die de stad vele tientallen nieuwe arbeidsplaatsen zal opleveren. Het distributiecentrum komt deze zomer gereed en wordt volgens Wehkamp het grootste volledig geautomatiseerde DC voor online retail in de wereld.

Klimmen op de ranglijst

Maar hoe kan Zwolle weer stijgen op de ranglijst van Elsevier? De Heer: ‘Wij geloven in grenzeloos ondernemen. We spelen zo goed mogelijk in op de vragen van ondernemers en instellingen naar maatwerk. Door regionaal samen te werken lukt het steeds beter kansen te benutten. Voor werknemers en werkgevers doen provinciegrenzen er niet toe. Die grenzen slechten we dan ook steeds beter. Daarnaast kunnen we als overheid innovatie en creativiteit stimuleren en ondersteunen. Neem het Polymer Science Park. Dat is een initiatief uit de markt dat inspeelt op de gezamenlijk geconstateerde kansen voor high-tech bedrijvigheid in onze regio en waarvoor we als overheid mede de juiste voorwaarden creëren.’

Ook industrie is ruimschoots vertegenwoordigd. Meer dan 20% van het regionaal inkomen wordt verdiend met industriële activiteiten. En met de opening van het nieuwe Isala ziekenhuis ziet de gemeente ook de zorgactiviteit verder tot ontplooiing komen.

Als op drie na sterkste economische regio is de stad het economisch middelpunt van Noord- en Oost-Nederland. Mede door de bereikbaarheid hoopt De Heer nieuwe vestigers in stad en regio te kunnen verwelkomen. ‘We hebben in ieder geval een gevarieerd aanbod van kantoorlocaties en bedrijventerreinen. De belangrijkste locaties voor nieuwbouw zijn Spoorzone Hanzeland, Voorsterpoort (kantoren en grootschalige retail), bedrijventerrein Hessenpoort en woningwijk Stadshagen. Aan de ringweg-oost van Zwolle ligt Oosterenk, een locatie met meer dan 200 bedrijven en instellingen. Hier blijkt het nieuwe Isala ziekenhuis als een magneet te werken op health & care gerelateerde ondernemers’, aldus De Heer.

Gemeente en provincie steken de komende jaren ruim € 100 mln in het verbeteren van station Zwolle tot een volwaardig knooppunt voor openbaar vervoer. Dat moet het vertrekpunt worden van een samenhangende en integrale gebiedsontwikkeling van de locatie. Er is hier momenteel al 65.000 m² in gebruik met een potentie tot 200.000 m² kantoorruimte.

De historische binnenstad is in de ogen van De Heer ook een prachtige locatie voor kantoren. ‘We willen op korte termijn bij de top-5 van beste Nederlandse binnensteden horen om daarmee ook onze aantrekkelijkheid voor kantoorgebruikers te onderstrepen.’

 

 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws