Vijf grote kantoorpanden aangekocht door Lone Star

12 November 2014 – De Amerikaanse investeerder Lone Star heeft samen met de Ambog Group vijf kantoorgebouwen in Nederland aangekocht van IVG Institutional Funds. PropertyNL Research berekent de prijs van de transactie op circa € 70 mln.

De portfolio bestaat uit de volgende gebouwen: A’dammium (Amstel Business Park, Amsterdam), Bibliotheek (Generaal Eisenhowerplein, Rijswijk), De Entree II (Amsterdam-Zuidoost), Quintet Office (Rietlandpark, Amsterdam) en Say Building V (Rieker Business Park, Amsterdam). De kantoorportefeuille heeft een totale omvang van 40.000 m². Say Building V meet 8200 m² en werd ontwikkeld door G&S Vastgoed. Die verkocht het in 2011 aan IVG. Een van de huurders is Leo Pharma.

De Amerikaanse durfinvesteerder Lone Star kwam afgelopen juli in het nieuws toen zij voor circa € 375 mln een portefeuille van 32 kantoorpanden verwierf van het Dutch Office Fund. Het is de grootste portefeuilletransactie in Nederlandse kantoren sinds het uitbreken van de crisis. De objecten omvatten in totaal 302.000 m² en staan in 12 steden, waaronder Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Heerlen, Maastricht en Zwolle. Het betreft onder meer WTC Papendorp in Utrecht, De Haagse Arc in Den Haag, de Coolse Poort in Rotterdam en Gelissendomein in Maastricht. Het is de eerste aankoop van Lone Star in Nederland ten behoeve van het fonds Lone Star Real Estate Fund III.
Dit was een typische Lone Star deal omdat deze portefeuille bij de overname een leegstand kende van 25%. Kort na de transactie scoorde Lone Star meteen een verhuursucces omdat zij Bol.com naar WTC Papendorp wist te halen. Daarmee daalde de leegstand in de voormalig DOF-portefeuille meteen met 18.000 m2.

Lone Star is een fondsmanager die in 1995 is opgericht door John Grayken. Inmiddels beheert het bedrijf 13 fondsen met een inleg van in totaal $ 52 mrd. De start van Lone Star is tterug te voeren op de fusie van de Robert M. Bass Group en de Federal Deposito Insurance Corporation FDIC in 1993. Deze gingen samen onder de naam Brazos Partners en daarin werden bijna 1300 ‘bad banks’ bezittingen ondergebracht die sinds de financiële crisis van het begin van de negentiger jaren in de vorige eeuw waren overgenomen. John Grayken leidde deze activiteiten als Chairman en CEO van Brazos partners dat begon met $ 250 mln aan bezittingen.
Lone Star is sinds 1997 wereldwijd actief omdat zij als gevolg van de crises in verschillende werelddelen volop investeringsmogelijkheden zag. Lone Star zoekt kansen in ontwikkelde markten die getroffen worden door economische en/of financiële crises en waar financiële instituten gedwongen worden hun balansen op te schonen door zich snel van assets te ontdoen tegen voor kopers gunstige condities.
Lone Star heeft sinds begin dit jaar een Nederlandse vestiging in het WTC in Amsterdam.

Bij de transactie met IVG werden The Lone Star Funds geadviseerd door Amberley Capital Partners en Commerzbank London, BNP Paribas Real Estate, BOAG, De Brauw Blackstone Westbroek en Loyens Loeff.

IVG werd geadviseerd door JLL en Hulshof Makelaars. Verder waren bij de transactie betrokken Straatman Koster Advocaten en Verwey Vastgoed.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws