Utrecht: Zesde vastgoedstad Europa in Q1 2019

8 Mei 2019 – Utrecht staat op het gebied van commerciële vastgoeddeals voor het eerst in de top-10 van Europese steden.

In het eerste kwartaal van 2019 neemt Utrecht een zesde plaats in, net achter Madrid en voor Milaan. Dat staat in het meest recente rapport van Real Capital Analytics (RCA), Europe Capital Trends. In de eerste drie maanden van 2019 is de totale waarde van beleggingsdeals in Utrecht, vergeleken met het eerste kwartaal van 2018, met 32% toegenomen tot € 910 mln. Afgelopen jaar stond Utrecht nog op de 21e plaats en in 2017 op de 27e. In Amsterdam zijn de prijzen van commercieel vastgoed in de afgelopen twee jaar gestegen met gemiddeld 20%. Volgens het rapport van RCA is het aantal beleggingspanden in de hoofdstad dat binnen twee jaar wordt doorverkocht, sterk toegenomen. In 2018 was er sprake van 59 snel doorverkochte panden met een waarde van € 5 mln en meer, wederom fors boven de piek die in 2015 in Londen werd behaald (34 panden in deze waardecategorie werden binnen twee jaar verkocht). In 2017 werden er in Amsterdam 48 panden binnen twee jaar doorverkocht, in 2016 was het aantal ‘flips’ 40 en in 2015 nog maar 10.

Tom Leahy, directeur EMEA Analytics bij RCA: ‘Utrecht heeft niet eerder zo hoog op de ranglijst gestaan, al moet gezegd worden dat de cijfers in het eerste kwartaal soms ongebruikelijke resultaten opleveren. Het feit dat het vastgoed in Utrecht zo goed presteert komt waarschijnlijk door de perceptie dat Utrecht momenteel aantrekkelijker gewaardeerd is dan Amsterdam – de nummer één beleggingsmarkt in Nederland. De golf aan snel doorverkochte panden in Amsterdam laat zien hoe sterk de prijzen zijn toegenomen in de afgelopen drie jaar. Beleggers willen op deze manier de waardetoename van het vastgoed verzilveren.’

Binnen Europa neemt de Nederlandse commerciële vastgoedmarkt de vijfde plek in, achter Zweden en voor Spanje. In het eerste kwartaal van 2019 werd er voor € 2,8 mrd aan transacties gesloten. Dit was 31% minder dan dezelfde periode vorig jaar, in lijn met de gemiddelde daling van 32% in het transactievolume van de Europese markten tot € 44,5 mrd tussen januari en maart – het laagste punt in zes jaar. Afnemende economische groei en politieke onzekerheden drukken op de markten, daarnaast hebben de hoge prijzen en de moeilijkheid geschikte objecten te vinden invloed op het sentiment.

Nederland heeft een grote rol gespeeld in de snelle groei van de Europese appartementensector, die sinds de tweede helft van 2018 groter is dan de worstelende retailsector – enkel het kantoorsegment is groter. De data van RCA laten zien dat er op de Nederlandse residentiële markt voor ongeveer € 1,3 mrd aan acquisities heeft plaatsgevonden in het eerste kwartaal – 40% meer dan in dezelfde periode vorige jaar. De Europese residentiële beleggingsmarkt verbreedt ook in geografisch opzicht en trekt steeds meer grensoverschrijdende kapitaalstromen aan. Het volume van beleggingen in appartementen heeft in de laatste 12 maanden records verbroken in Nederland, Ierland, Portugal en België.

Leahy: ‘Het totale volume van de transacties in de Europese appartementensector was in de tweede helft van 2018 voor het eerst groter dan die van de retailsector. Deze positie als de op één-na-grootste markt is verstevigd in het eerste kwartaal van 2019, alleen het kantoorsegment is groter. Beleggers lijken te stemmen met hun kapitaal, die zij in alternatieve vastgoedsectoren steken, meer in residentieel dan in retail. De opmars van e-commerce heeft de eerdere reputatie van de retailsector als stabiele verstrekker van huurinkomsten binnen de beleggingsportefeuille verzwakt.’

 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws