Utrecht: WTC op Jaarbeursplein

24 Maart 2014 – Utrecht krijgt een tweede World Trade Centre. Op de plek van het te slopen kantoorpand Leeuwensteijn aan het Jaarbeursplein realiseren CBRE Global Investors en ontwikkelaar AM Real Estate Development 32.000 m² nieuwbouw.

Het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw in het hart van het stationsgebied zal in 2018 openen. CBRE Global Investors wil in 2016 starten met de realisatie van het duurzame gebouw waar straks 2000 mensen gaan werken. De gemeente en de investeerder hebben maandag 23 maart de betreffende overeenkomst getekend.

Kantoorpand Leeuwensteyn wordt gesloopt om plaats te maken voor een nieuw en duurzaam gebouw, ontworpen door MVSA Architecten. CBRE Global Investors heeft een hoog kwaliteitsniveau voor ogen en streeft naar een Breeam Excellent label voor duurzaamheid. Bijvoorbeeld door toepassing van led-verlichting en zonnepanelen. De totale oppervlakte van het nieuwe gebouw wordt circa 32.000 m² bvo en de maximale hoogte 70 meter. Dit past goed in de directe omgeving van het Stadskantoor (90 meter)en de Rabotoren (105 meter), het NH Hotel (64 meter) en de Domtoren (112 meter).
In het gebouw van 18 verdiepingen komt ook 1500 m² horeca en 500 m² retail. De kantoorruimtes zijn te vinden vanaf de vierde verdieping (1500 m² per vloer). Kantoorwerkers en bezoekers die met de auto komen, kunnen die kwijt in de ondergrondse Jaarbeurspleingarage.
In het eerste kwartaal van 2016 begint de sloop van Leeuwensteyn waarna aansluitend de bouw van het WTC van start zal gaan.

Uitbreiden met 20.000 m²
De overeenkomst voor het WTC is het sluitstuk van een onderhandelingsproces dat in 2009 is gestart met de aankoop en sloop van gebouw Cranenborch. Dat was nodig voor het doortrekken van de tramlijn naar de oostkant van het station. CBRE Global Investors heeft toen – door het inleveren van m²’s – het recht gekregen gebouw Leeuwensteyn bij een herontwikkeling te mogen uitbreiden met circa 20.000 m². Uiterlijk januari 2016 neemt CBRE Global Investors een definitief besluit over de komst van het WTC. Het WTC zal worden opgenomen in het CBRE Dutch Office Fund waarin ook het WTC Amsterdam (op de Zuidas) en WTC Schiphol (een joint venture met Schiphol Real Estate) zijn opgenomen.

Ook een WTC in Papendorp
In 2013 kreeg het bestaande complex op de Utrechte kantorenwijk Papendorp waar vroeger Capgemini huisde al een WTC-licentie. Er vinden nu verschillende huurders onderdak, waaronder Bol.com (18.000 m²) en Unit4. CBRE Global Investors vroeg de licentie aan, nadat Capgemini de huur had opgezegd. Het ICT-bedrijf verhuisde naar een nieuw ontwikkeld gebouw in Leidsche Rijn Centrum. Een jaar later verkocht de investeerder het 32.000 m² grote kantoorcomplex in Papendorp aan Lone Star, als onderdeel van een portefeuille met 32 kantoren (302.000 m²). Dit was een deal van € 385 mln.

Lang gekoesterde wens
Het WTC naast Utrecht Centraal is een lang gekoesterde wens van CBRE Global Investors en voorloper ING REIM. In 2011 was de licentie al in handen en studeerde de eigenaar op een nieuwbouw- en renovatievariant. De deal met de gemeente over onder andere de verkoop van Cranenborgh moest echter eerst rondkomen.
Door de verkoop van een aanzienlijk deel van het Dutch Office Fund – behalve de deal met Lone Star verkocht DOF ook 6 kantoren aan Blackstone – heeft het fonds vuurkracht gekregen om te investeren in nieuwe ontwikkelingen en nieuwe aankopen te doen.

Wethouder Everhardt (Stationsgebied en Werkgelegenheid): “De komst van een World Trade Centre in het stationsgebied zet Utrecht nog meer op de kaart en creëert nieuwe banen. Uit ervaringen met WTC Schiphol en Amsterdam blijkt dat dit soort gebouwen werken als aanjagers van banengroei; de gebruikers zijn vooral kleine bedrijfjes die uitgroeien tot grote bedrijven. Ook biedt het WTC in Utrecht straks voor ongeveer 50 lager opgeleiden werk in services zoals schoonmaak, onderhoud, beveiliging, receptie en catering. Zo bouwen we aan een gezonde stad en werken aan werk.

Anne de Jong (Portfolio Director CBRE Global Investors): “Wij zijn bijzonder verheugd dat wij met deze overeenkomst uitvoering kunnen geven aan de lang gekoesterde wens om op dé toplocatie van Utrecht een World Trade Center te kunnen realiseren. Dit hoogwaardige gebouw met een bewezen concept op een van de beste locaties in Nederland sluit perfect aan op de veranderende werkomgeving van kantoorgebruikers en daarmee is deze belegging een waardevolle eerste toevoeging aan de portefeuille in lijn met de ingezette groei strategie”.

Om de realisatie van het WTC publiekrechtelijk mogelijk te maken, moet een wijzigingsbesluit worden genomen op het bestemmingsplan Van Sijpesteijnkwartier–Jaarbeursplein. Het bestemmingsplan voorziet hierin en het wijzigingsbesluit is een bevoegdheid van het college.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws