Utrecht: Toekomstig Jaarbeursplein wordt ontmoetings- en evenementenplein

Het Jaarbeursplein krijgt de komende jaren een compleet nieuw gezicht.

Het Jaarbeursplein krijgt de komende jaren een compleet nieuw gezicht. Het gebied rondom dit plein wordt een plek voor reizen, werk en verblijf, in het hart van de stad. Hoe dat eruit gaat zien, begint steeds concreter te worden. Het college heeft zowel het zowel het voorlopig ontwerp voor het plein en de parkeergarage eronder als het stedenbouwkundige plan met hierin de uitgangspunten voor nieuwe gebouwen in het gebied vastgesteld.

Met de bouw van een nieuwe fietsenstalling onder Stationsplein West, een nieuw busstation en een zogenaamde ‘knip’ in de Croeselaan waardoor er geen auto’s meer komen op het plein, komt er veel ruimte vrij. Ruimte voor een ontmoetings- en evenementenplein in de maat XL. Het Jaarbeursplein is ruim twee keer groter dan de Neude. Op en rondom het Jaarbeursplein is alles extra large. Het plein is geschikt voor grote evenementen en voor grote stromen voetgangers van en naar station en Jaarbeurs. Tegelijkertijd zorgt het nieuwe ontwerp voor elementen die de menselijke maat erin brengen en mensen uitnodigen tot ontmoeten, ontspannen en verblijven. Bomen en beplanting zorgen bijvoorbeeld voor het opdelen van het plein in kleinere delen.

Opvallend onderdeel is de komt van een megabioscoop.Jaarbeurs en Wolff Bioscopen hebben hun handtekening gezet onder het contract voor de ontwikkeling van de nieuwe megabioscoop op het Jaarbeursterrein. De megabioscoop zal bestaan uit 15 zalen met de modernste technieken en beschikt in totaal over 3.500 stoelen. Ook zal er een groot foodcourt worden gerealiseerd. De doelstelling is om de bioscoop open te hebben tijdens het Nederlands Film Festival  in 2015.

De parkeergarage is drie lagen en biedt ruimte aan circa 780 parkeerplaatsen. De brede parkeervakken in een schuine hoek, brede rijbanen en daglicht dragen bij aan een prettig gebruik van de garage. Via een vide is er op alle verdiepingen daglicht te zien. De parkeergarage wordt voor auto’s ontsloten via de Croeselaan. Voor voetgangers komen er twee entrees op het plein.

Concreet gaat het over het Jaarbeurspleingebouw (naast de tramhalte Jaarbeursplein), nieuwbouw op de plek van Leeuwensteyn (WTC) naast het in aanbouw zijnde Stationsplein West en de ondergrondse parkeergarage. Ook de directe omgeving van deze gebouwen wordt meegenomen.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws