Ontwerp Leidsche Rijn - Hof van Bern

Utrecht: start bouw eerste fase Leidsche Rijn Centrum

7 Mei 2014 – Vrijdag 20 juni vindt het officiële startsein plaats voor de start bouw van de eerste fase van Leidsche Rijn Centrum in Utrecht. LRC (een samenwerking van ASR Vastgoed Ontwikkeling en Vesteda Project Development) begint dan met de realisatie van de eerste fase van het centrum. Op 4 juni is de overeenkomst met de aannemer getekend. 

LRC ontwikkelt een volwaardig stedelijk centrum voor de huidige ruim 70.000 en toekomstige 100.000 bewoners in Leidsche Rijn. In het primaire verzorgingsgebied (10 autominuten van het centrum) wonen 160.000 mensen. 
Binnen het totale plan is LRC verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het kerngebied met circa 130 winkelunits (31.000 m²), horeca, commerciële dienstverlening, 11.000 m² kantoren en 734 appartementen, waarvan 482 koopappartementen en 252 huurappartementen voor Vesteda. De woningen komen medio 2016 op de markt. Corio is de afnemer van het grootste deel van het winkelprogramma. Daarnaast komen er ook tal van andere functies, zoals een bioscoop, een schouwburg, een bibliotheek en een bus- en treinstation in Leidsche Rijn Centrum.
In 2008 is LRC begonnen met het uitwerken van de plannen voor het centrum van Leidsche Rijn. In deze plannen staat ‘beleving’ centraal en zijn drie begrippen leidend: service, virtuele wereld en ontmoeten. Er wordt in het plan veel ruimte gereserveerd voor horeca en aandacht besteed aan de kwaliteit van het openbaar gebied. Naast een centraal groot plein zijn er meer intiemere pleinen waar elkaar ontmoeten centraal staat. 
Net als in historische binnensteden krijgt het centrum van Leidsche Rijn een pandsgewijze opbouw van de winkelstraten. Per bouwblok werken drie en soms vier verschillende architecten aan het ontwerp. Uiteindelijk zal eind 2017 een multifunctioneel centrum worden opgeleverd met een optimale bereikbaarheid en hoogwaardige uitstraling.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws