Utrecht: nieuw onderzoekscentrum op Science Park

2 Juli 2015 – Biotechbedrijf Genmab heeft een erfpachtovereenkomst getekend met de Universiteit Utrecht voor de ontwikkeling en realisatie van haar nieuwe onderzoeksfaciliteit op het Utrecht Science Park (USP).  Dura Vermeer ontwikkelt en realiseert de nieuwe Research & Development faciliteit en heeft hiertoe een samenwerkings- en huurovereenkomst met Genmab gesloten.

Genmab is een wereldspeler op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe kankermedicijnen en is al meer dan 15 jaar een belangrijk onderdeel van het zeer sterke cluster van kankeronderzoek op het Utrecht Science Park. Voor de nieuwe Research & Development faciliteiten wordt gestreefd naar duurzaamheidslabel BREEAM Excellent. Het ontwerp is van architectenbureau Cepezed.

‘De uitstekende infrastructuur op het Utrecht Science Park, de aanwezigheid van een sterke faculteit Geneeskunde en Diergeneeskunde, het Gemeenschappelijk Dierenlaboratorium, en de grote concentratie van excellente onderzoekers, studenten en aio’s binnen het Life Sciences terrein, gaf voor ons de doorslag om ons blijvend te vestigen op het Utrecht Science Park,’ vertelt CEO Jan van de Winkel. Prof. dr. Hans Clevers van het nabijgelegen Hubrecht Instituut herinnert het zich nog goed. ‘Zestien jaar geleden heb ik het onderzoek en de getalenteerde onderzoekers die hebben bijgedragen aan de oprichting van Genmab zien groeien binnen de afdeling immunologie van het UMC Utrecht. Het is mooi om te zien dat Genmab nu tot een robuust biotechbedrijf is uitgegroeid met de R&D afdeling op het Utrecht Science Park, en straks onze overburen zullen zijn.’ Voor Rob Pieters, lid Raad van Bestuur van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie, is het een goede ontwikkeling dat Genmab naar een nieuwe onderzoeksfaciliteit op het USP verhuist. ‘Dat zegt veel over de potentie van de locatie voor onderzoek naar kanker. Het Prinses Máxima Centrum is daar als nationaal kinderkanker centrum, eveneens gevestigd op het USP, uiteraard zeer content mee.’

Genmab werkt aan de ontwikkeling van therapeutische antistoffen, met name voor de behandeling van  kanker. Deze antistoffen zijn uniek door hun bijzondere specificiteit voor tumorcellen en hun grote effectiviteit om deze te vernietigen. Het is een internationaal biotechbedrijf met vestigingen in Denemarken, Nederland en de USA dat in 1999 mede door Jan van de Winkel is opgericht. Het bedrijf is in Kopenhagen aan de NASDAQ beurs genoteerd. De state-of-the art onderzoeksafdeling zit in Utrecht. Genmab heeft ongeveer 180 medewerkers in dienst, waarvan een groot deel in Utrecht werken aan de ontwikkeling van humane antistoffen tegen kanker.

 

 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws