Utrecht: inspelen op starter die in binnenstad wil wonen

Op de foto vlnr Wethouder Paulus Jansen (portefeuille wonen en ruimtelijke ordening), Monique van Loon (Jebber), Hans Meurs (VORM), Henk Jagersma (Syntrus Achmea) en Eric van Winsen (Bouwfonds)

Syntrus Achmea voorziet goed rendement op bijzonder starters-project

Starters hebben veel belangstelling voor betaalbaar binnenstedelijk wonen in het vrije sector huursegment, aldus Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Studentenstad Utrecht, met jaarlijks zo’n 9.000 afstudeerders, biedt volgens haar een uitstekend perspectief voor dit soort beleggingen. Jongeren blijven graag in de stad wonen en Utrecht houdt hen vanuit economisch oogpunt graag binnen. Paulus Jansen, wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening in Utrecht, zet zelfs in op 4.000 woningen voor deze doelgroep. Syntrus Achmea en projectontwikkelaar/verhuurder Jebber sloten al in 2012 een overeenkomst voor de realisatie van ruim 500 woningen voor starters in Utrecht. Het binnenstedelijke ‘Twogether’ is het eerste resultaat van deze unieke samenwerking. De realisatie is in handen van Bouwfonds Ontwikkeling en Vorm Ontwikkeling.

Hoog rendement en duurzame waardegroei

Peter Appeljan, directeur woningbeleggingen van Syntrus Achmea Real Estate & Finance: ‘Syntrus Achmea ziet een toenemende vraag naar starterswoningen. Net afgestudeerde woningzoekers kunnen echter nauwelijks geschikte en betaalbare huisvesting vinden. Zij hebben andere woonwensen dan studenten, maar zijn nog niet toe aan een eengezinswoning. Pas afgestudeerden hebben voorkeur voor een twee- of driekamerappartement. Een studio met een bed in de keuken is voor hen geen optie meer. Ook willen ze wonen in een levendige omgeving, niet te ver van het centrum en dichtbij het openbaar vervoer. In dit segment verwachten we in de komende jaren een hoog direct rendement en duurzame waardegroei.’

Twogether is voor Syntrus Achmea het eerste project waarmee ze specifiek inspeelt op de wensen van net afgestudeerde woningzoekers, aldus Appeljan. Zowel waar het gaat om de woningen zelf als om de omgevingswensen. De appartementen van Twogether liggen direct naast studentencomplex  City Campus Max aan het Europaplein in Utrecht: een grootstedelijke omgeving, op tien minuten van het centrum van Utrecht en het Centraal Station en op een paar minuten van de Ring. De campusgedachte is volledig doorgevoerd: naast woningen heeft het gebied diverse commerciële en sociale voorzieningen.

Twogether is overigens niet het eerste project van Syntrus Achmea in de Domstad. Appeljan: ‘De afgelopen jaren investeerden we al in ruim 200 vrije sector huurwoningen in de wijken Kanaleneiland, Leidsche Rijn en Oost (Ina Boudier Bakkerlaan). En ook in de toekomst verwachten we nog een aantal projecten in de Domstad te  realiseren.’

Jongeren kiezen vaker voor huurwoning

Tot 2030 krijgt Nederland er ruim 1 miljoen huishoudens bij. De groei daarvan zit enerzijds bij de snel in omvang toenemende groep ouderen,  maar voor een belangrijk deel ook in de groep jongeren van 18 – 35 jaar. Daarbij gaat het in veel gevallen om een- of tweepersoonshuishoudens die doorgaans voor een huurwoning kiezen. Daartoe worden ze gedwongen door het ontbreken van betaalbare koopwoningen of doordat ze daarbij eigen vermogen moeten meebrengen. Maar ook is het steeds vaker een bewuste keuze op grond van veranderende woonvoorkeuren en de behoefte aan flexibiliteit: de verhuisbereidheid voor een passende baan is groot. Deze groep hecht bovendien minder aan bezit.

Twogether: moderne en levendige ‘city look’

Het project Twogether speelt direct op deze trend in. ‘Twogether bestaat in totaal uit 257 woningen, waarvan 54 koopwoningen, 106 sociale huurwoningen en 97 woningen voor de vrije sectorhuurmarkt’, licht Bart Visscher, ontwikkelingsmanager van Syntrus Achmea, toe. ‘Jebber, een dochteronderneming van Stichting Studenten Huisvesting (SSH), is verantwoordelijk voor de sociale huurwoningen. Deze appartementen met een oppervlakte van zo’n 50 m², krijgen een huurprijs tussen de circa 600 en 700 euro per maand. Syntrus Achmea investeert namens haar klanten in de 97 vrije sector huurwoningen. Deze appartementen zijn met ruim 62 m² groter, met een eigen balkon en parkeermogelijkheid onder het complex. De huurprijs van deze appartementen ligt tussen de € 700 en € 800 per maand. De verhuur vindt inkomensgestuurd plaats. Met een inkomen beneden de  34.679 euro per jaar kan de starter zich bij Jebber inschrijven voor een sociale huurwoning. Ligt het inkomen daarboven, dan komt iemand in aanmerking voor de vrije sector huurwoningen.’

Visscher is enthousiast over het project: ‘Met deze woningen bieden we pas afgestudeerde één- en tweeverdieners de overstap van de studentenkamer naar een twee- of driekamerappartement, zonder dat zij de levendigheid van de campus hoeven te missen. Er is veel aandacht besteed aan de behoefte van deze doelgroep, de inrichting van het gebied en een aansprekende architectuur. Het openbare gebied tussen City Campus Max en Together sluit bijvoorbeeld naadloos op elkaar aan en vormt één geheel.’ Pas afgestudeerden en studenten ontmoeten elkaar in horecagelegenheden als Starbucks en Subway, diverse sportaccommodaties of de bibliotheek. Ook biedt het complex winkelfaciliteiten als Coolblue. Zo houden de starters de moderne voorzieningen die ze gewend waren tijdens hun studie, in combinatie met de eigen woning waaraan ze ook behoefte hebben. Bovendien heeft het hele gebied een hippe, moderne uitstraling: de ‘modern city’ look waar jongeren graag willen wonen. Er is nu al sprake van veel animo.

De bouw is deze maand (september 2014) van start gegaan. Naar verwachting kunnen de eerste bewoners tussen het laatste kwartaal van 2015 en rond de zomer van 2016 hun intrek nemen in de appartementen, aldus Visscher.

Utrecht houdt afgestudeerden graag binnen

De gemeente Utrecht is blij met de bouw van deze woningen. Jaarlijks studeren er duizenden studenten af. Vaak gaat het om kenniswerkers. De gemeente wil deze net afgestudeerden graag in de stad houden. Wethouder Paulus Jansen, portefeuillehouder van Wonen en Ruimtelijke Ordening in Utrecht beaamt dat: ‘Nu gaat een kwart van die net afgestudeerden buiten te stad wonen. Dat is zonde. Utrecht blijkt één van de meest gelukkige steden van Europa te zijn. De aantrekkelijke monumentale binnenstad en de centrale ligging in het land dragen daar aan bij. De populariteit zien we terug op de woningmarkt. Utrecht is de snelst groeiende stad van Nederland, ook voor studenten: Utrecht telt op dit moment ongeveer 60.000 studenten en is daarmee de tweede studentenstad van Nederland. De verwachting voor de komende jaren is dat er jaarlijks zo’n 500 studenten extra in Utrecht komen studeren. Een flink aantal daarvan wil in de stad wonen en na het afstuderen blijven wonen. Als wethouder voor Wonen zet ik me in voor de stad, waarin we óók tegemoet kunnen komen aan de woonbehoefte van pas afgestudeerden. Ik ben dan ook groot voorstander  van projecten als Twogether.’

Pensioenfondsen bieden perspectief
Vastgoedbeleggingen maken al sinds jaar en dag deel uit van de beleggingsportefeuilles van pensioenfondsen. Diverse fondsen investeren al jaren via Syntrus Achmea Real Estate & Finance in Nederlands vastgoed. Vanwege de stabiele en gezonde beleggingsresultaten, maar ook omwille van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Met de investeringen in vastgoed hebben pensioenfondsen de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan het vergroten van het aantal vrije sector huurwoningen in diverse steden. Daarmee maakten zij ook de herontwikkeling van economisch kwetsbare wijken mogelijk, zoals de Oriënt in de Haagse Transvaalbuurt, Crooswijk in Rotterdam en Kanaleneiland in Utrecht,  maar ook de transformatie van kantoren naar woningen aan bijvoorbeeld de Molenwerf in Amsterdam en de ontwikkeling van studentenwoningen, zoals de campus (Y)ours in Leiden.

 

 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws