Utrecht: Ambitieuze plannen MVRDV voor Jaarbeurs-terrein

4 december 2019 – De Jaarbeurs en MVRDV hebben op 3 december een masterplan voor de transformatie van het Jaarbeurs-terrein aangeboden aan de gemeente.

Het ambitieuze masterplan, van de hand van architect en stedenbouwkundige Winy Maas, medeoprichter van MVRDV, beslaat een compleet nieuw gebied om te leven, wonen en werken; het Jaarbeursdistrict. Het nieuwe beurs- event- en congrescentrum vormt het kloppend hart. Bovenop de innovatieve en meer compacte Jaarbeurs komt een levendig groen dak.

Het Jaarbeursdistrict wordt een belangrijke verbinding tussen de binnenstad enerzijds en de Merwedekanaalzone en Kanaleneiland anderzijds. De Jaarbeurs Boulevard vormt de ruggengraat: de hoofdroute van het station naar de beurs en achterliggende wijken. De logistiek verdwijnt uit zicht en het nieuwe waterfront met horeca aan het Merwedekanaal vergroot de leefbaarheid, duurzaamheid en aantrekkelijkheid van het gebied.

‘Jaarbeurs is een private partij die niet alleen in een eigen gebouw investeert, maar ook de omgeving in de plannen meeneemt’, zegt Winy Maas van MVRDV. ‘Dit masterplan laat zien dat Jaarbeurs hart heeft voor de stad en het aandurft buiten de gebaande paden te denken. Hard nodig, want momenteel is het gebied onderbenut, terwijl het de potentie heeft een fantastisch stadsdeel te worden. Het plan is ook een kans de stad aanzienlijk te verbeteren en het grotere centrum op een goede manier te verbinden’.

Zowel de Jaarbeurs als de stad Utrecht heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid en gezond stedelijk leven. Belangrijke uitgangspunten zijn de 17 sustainable development goals van de Verenigde Naties; doelen die verder reiken dan de geijkte technische en groene oplossingen.

De volgende stap is het opstellen van een omgevingsvisie voor dit deelgebied. Hiervoor zal intensief met alle belanghebbenden worden opgetrokken.

 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws