Tilburg: Willem II-Passage wint design award

De in mei 2016 geopende Willem II-passage is in de prijzen gevallen tijden de iF DESIGN AWARD. Het iF International Forum Design GmbH organiseert ieder jaar deze ’s werelds meest gevierde en gewaardeerde design competitie: de iF DESIGN AWARD. Het wordt erkend als een symbool van design excellence over de hele wereld, de iF DESIGN AWARD verwelkomt ieder jaar meer dan 5.000 inzendingen uit 70 landen.

Start

In 2012 hield de gemeente Tilburg een prijsvraag voor een sociaal veilige en dynamisch verlichte passage. Na analyse werd besloten de stad als bron van innovatie te gebruiken. In een traject van ontwerpen, bouwen, testen en aanpassen ontwikkelden Civic Architects (the Cloud Collective) – samen met Van Tetterode Glass Studio en Philips Lighting – een verfijnde, maar robuuste glazen baksteengevel. Het materiaalgebruik van gevel en maaiveld, de ritmiek en de compositie verwijzen op een hedendaagse manier naar de architectuur van de omgeving.

Sociale veiligheid
Voorafgaand aan het ontwerp proces van het licht heeft de gemeente Tilburg met toekomstige gebruikers (fietsers, voetgangers) van de passage getest welke beleving het beste past bij een sociaal veilig gevoel. Doormiddel van proefritjes op een hometrainer met een virtual reality bril zijn de proefpersonen blootgesteld aan verschillende scenario’s. De ervaringen van deze testen zijn als input gebruikt voor de briefing en het ontwikkelen van het lichtontwerp.

Techniek en cultuur
In de wand zijn ca 30.000 leds geïntegreerd op pixelniveau aangestuurd door een uniek algoritme. Lichtkleur en intensiteit reageert op tijdstip van de dag, de weersomstandigheden en beweging van de passanten. De technologie speelt geen hoofdrol maar doet wat het moet doen. Zo wordt de passage een vanzelfsprekend onderdeel van het openbare netwerk in de stad en wordt vermeden dat de passage verouderd door het verouderen van zijn technologie. De Willem II-passage is een belangrijke openbare verbinding. Het ontwerp zet daarom in op de publieke betekenis en culturele houdbaarheid. De architectuur moet een blijvende indruk achter laten en na twintig of dertig jaar net zo interessanter zijn als vlak na oplevering. Vertrouwd, vanzelfsprekend en robuust, maar vernieuwend, rijk en geraffineerd. Built to Last.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws