Tilburg: Prologis koopt DC, prijs 30% hoger

26 April 2019 – Prologis heeft een distributiecentrum van 82.700 m² in Tilburg gekocht van CBRE Global Investors.

Het gebouw is inmiddels volledig verhuurd aan een grote logistieke dienstverlener, een bestaande klant. De koopsom ligt volgens het Kadaster op € 72,16 mln.

Uit de Calcasa PropertyNL Analyzer blijkt dat CBRE GI in 2015 € 54,2 mln betaalde voor het pand, een vierkante meter-prijs van zo’n € 670. De vierkante meter prijs die Prologis neerlegde voor het pand bedraagt ongeveer € 870. In drie jaar tijd is de prijs dus met 30% gestegen.

De prijsstijging weerspiegelt de krappe logistieke markt in Tilburg en de krappe landelijke markt. Uit de cijfers van PropertyNL blijkt dat in 2018 landelijk voor € 3,5 mrd in bedrijfsruimte belegd werd, het hoogste niveau ooit. In het dieptepunt in 2010 werd er nog slechts voor € 450 mln hierin geïnvesteerd.

Ook de gebruikersmarkt is sterk: in 2018 werd er landelijk ruim 5 mln m² opgenomen, ook een record. Het was het voorlopige hoogtepunt van jaren van hoge opnamecijfers op de bedrijfsruimtemarkt: van 2015 tot en met 2017 lag het opnameniveau op gemiddeld 4,3 mln m². Dat niveau was toen al hoger dan in de voorgaande jaren.

Flagship park
Prologis verwerft het pand in Tilburg namens namens Prologis European Properties. Het aangekochte distributiecentrum is gevestigd op een van de Nederlandse logistieke flagship parken van Prologis. De acquisitie sluit aan bij de bestaande bezittingen van Prologis op het park en brengt het totale oppervlak bedrijfsruimte dat de onderneming hier in portefeuille heeft op circa 377.600 m². Klanten op dit park zijn onder meer Coolblue, Syncreon, Samsung en Pantos Logistics.

Sander Breugelmans, vice president, country manager Prologis Benelux: ‘Bedrijfsgrond en kwaliteitspanden worden steeds schaarser. Door de sterke vraag zijn de leegstandscijfers van hoogwaardig logistiek vastgoed naar een historisch laag niveau gedaald. Met deze investering versterken we onze aanwezigheid op een van de meest aantrekkelijke en snelst groeiende Europese logistieke markten.’

 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws