Impressie van de Polygonale hal met Eve, Tilburg

Tilburg: herontwikkeling Polygonale Loods van start

10 Oktober 2016 – Ontwikkelaar Boei en horecaexploitant Eve starten deze maand met de verbouwing van de Polygonale Loods. Begin dit jaar kondigden beide partijen hun partnership aan voor de herbestemming van deze hal in het Spoorzone-gebied.

In deze samenwerking draagt Boei zorg voor de restauratie, herbestemming, investering en het beheer van de monumentale Polygonale Loods. Het team van Eve Tilburg focust zich op de exploitatie van de horeca (restaurant, wijnbar en terras) en de foodmarket.

Polygonale Loods

Volgens het Brabants Dagblad hebben de beide partners gewacht met de start van de renovatie omdat ze open wilden gaan als het Burgemeester Stekelenburgplein af is. Dat is volgens planning volgend jaar het geval. Om in de zomer van 2017 open te kunnen beginnen ze over twee weken met de renovatie en herontwikkeling.

De loods telt 900 m2, is hoog en heeft heel veel glas. De grootste uitdagingen schuilen in het aanleggen van de nieuwe vloer, de isolerende beglazing van de gevel en het binnenklimaat ’s winters, vertelt Clemens Veraa van Boei in de krant. Achter de zeven aan de draaischijf gelegen poorten van de loods wordt glas opgetrokken. ‘Zodat die open kunnen en de mensen die binnen zitten vrij zicht hebben.’ Ook de grote elektrisch aangedreven draaischijf uit 1929 wordt gerestaureerd. De uit baksteen opgetrokken kuip van circa 20 meter doorsnede wordt een terras.

Partners Boei en Eve

Boei is een non-profit organisatie met als doel het behouden van cultureel erfgoed zoals religieuze, agrarische en industriële monumenten. In de afgelopen 20 jaar heeft Boei een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd in het restaureren en herbestemmen van verschillende toonaangevende projecten zoals de Zwarte Silo in Deventer en de Soyafabriek Cereol in Utrecht.
´Een gebouw als de Polygonale Loods is voor ons een pareltje om aan te mogen werken´, aldus Arno Boon, directeur van Boei. ´De combinatie van de plek en het gebouw met de draaischijf verdienen een tweede leven. Samen met Eve geloven wij de nodige levendigheid in de Spoorzone te kunnen brengen.´
Gezamenlijk hebben Boei en Eve het Utrechtse architectenbureau Zecc na een selectieprocedure gevraagd om de plannen vorm te gaan geven. ´Zecc is geselecteerd, omdat ze ons wisten te verrassen met een efficiënte en speelse indeling van de Polygonale Loods. Hierdoor komen alle functies nog beter tot hun recht´, zegt André van der Zalm.
Eve is de naam van het Restaurant, Foodmarket, terras en Winebar die in de Polygonale Loods gevestigd gaan worden aan het nieuwe stationsplein in Tilburg. Eve staat voor Eten Voor Eten, een deel van de opbrengst van deze formule wordt gedoneerd aan het UNHCR World Food Programme.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws