Tilburg: AaBe-complex wordt herontwikkeld tot retailpark

De herontwikkeling betreft de realisatie van een winkelvloeroppervlak van meer dan 27.000 m².

Onlangs is gestart met de de herontwikkeling van de voormalige textielfabriek AaBe in Tilburglex tot een retailpark. De herontwikkeling betreft de realisatie van een winkelvloeroppervlak van meer dan 27.000 m².
Het buurtwinkelcentrum is al eind 2014 gereed. De overige delen worden eind 2015, medio 2016 opgeleverd. In het vernieuwde AaBe komen onder meer vestigingen van Lidl, Jumbo en Blokker, Xenos, Kruidvat, Beter Bed en Intertoys.

De textielfabriek ligt vlakbij de Piushaven. Het oudste deel dateert van 1930. AaBe beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren zestig, maar sloot in 1997. Alleen de zuidhallen zijn sindsdien nog als winkels in gebruik. Het complex is sinds 1999 een rijksmonument.
Rijnboutt, bureau voor architectuur, stedenbouw, landschap en strategie, tekende voor het ontwerp voor de complete herontwikkeling, inclusief de terreininrichting.
In het ontwerp van Rijnboutt wordt zo veel mogelijk van de oorspronkelijke fabriek behouden. Het huidige complex wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke bouwdelen uit 1930, 1941 en 1947-1954. Oude elementen, zoals de art deco-versieringen, het sheddak en de draagconstructie, worden in ere hersteld. Het ketelhuis aan de westzijde van de fabriek krijgt een nieuwe functie als horecavestiging. Gesloopte delen maken plaats voor nieuwe gebouwen. Op de centrale fabrieksgang komen alle winkels en de nieuwbouw uit.
De restauratie van de fabriek wordt mede mogelijk gemaakt met steun van de Provincie Noord-Brabant.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws