Stad Groningen op shortlist Innovatiehoofdstad Europa

Andere kandidaten zijn Barcelona, Espoo, Grenoble, Malaga en Parijs.

De gemeente Groningen staat op de shortlist voor de titel Innovatiehoofdstad van Europa. De andere vijf overgebleven steden zijn Barcelona, Espoo, Grenoble, Malaga en Parijs. Het gaat om de eerste iCapital-wedstrijd van de Europese Unie, De hoofdprijs is € 500.000.

De Europese iCapital Award gaat naar de stad die het beste innovatieklimaat heeft opgebouwd en zijn burgers, overheidsorganisaties, universiteiten en bedrijven laat samenwerken om innovatie nog meer te stimuleren. De winnaar wordt bekendgemaakt op de Innovation Convention 2014, het belangrijkste Europese evenement over innovatie. De Innovation Convention vindt op 10 en 11 maart plaats in Brussel.

Voor de iCapital-wedstrijd hebben 58 Europese steden zich aangemeld bij de Europese Commissie. Een onafhankelijk panel van deskundigen heeft daaruit de shortlist van zes steden opgesteld. Over Groningen oordeelde het panel: “Groninegn gebruikt nieuwe concepten, instrumenten en processen om een consumentgericht slim energiesysteem te ontwikkelen.”

Smart energy city
Groningen stelde zich kandidaat als een 'smart energy city', omdat de sectoren Energie- en ICT sterk vertegenwoordigd en verankerd zijn in de Groningse economie. B&W denken dat Groningse local solutions een bijdrage kunnen leveren aan global challenges. De stad kent nu al een aantal innovatieve, slimme energieprojecten, zoals 'PowerMatchingCity' en '1000 Slimme Huishoudens'. Als Groningen de iCapital-prijsvraag wint, wil het college een plus zetten op deze activiteiten.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws