Sint-Michielsgestel: MVRDV ontwikkelt Groene Villa

15 Augustus 2019 – MVRDV heeft een kantoor- en woongebouw ontworpen op een hoekperceel naast de rivier de Dommel in Sint-Michielsgestel.

Het ontwerp dat is ontwikkeld door MVRDV en van Boven Architecten zet de straatgevel op het Adrianusplein voort, waarbij de mansarde dakvorm van de eerder gebouwde gebouwen wordt overgenomen. Binnen deze vorm wijkt de Groene Villa echter wezenlijk af van de andere gebouwen op straat. Deze aanpak komt voort uit de overtuiging van MVRDV dat duurzaamheid niet alleen een technologische uitdaging inhoudt, maar ook een positieve verandering in levensstijl, waarbij stedelijke gebieden worden beschouwd als een onderdeel van het natuurlijke landschap.

‘Dit ontwerp is een voortzetting van ons onderzoek naar gevelloze gebouwen en radicale vergroening’, verklaart Winy Maas, oprichter van MVRDV. ‘Het idee uit de jaren negentig van stadsparken als een oase in de stad is te beperkt. Wij hebben een radicale ‘groene dip’ nodig: zoals binnenkort te zien is in een boek van The Why Factory met dezelfde titel, moeten we daken en hoge gevels bedekken met groen. Planten en bomen kunnen ons helpen de CO2-uitstoot te compenseren en biodiversiteit bevorderen.’

 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws